U bent hier

Cahiers

De Cahiers van het Kenniscentrum WWZ brengen viermaal per jaar een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.

Elk Cahier komt tot stand in samenwerking met andere partners. Zo kunnen we steeds weer nieuwe inzichten en concrete praktijken tonen, die inspiratie bieden voor meer Welzijn, beter Wonen en passende Zorg voor kwetsbare bewoners in Brussel en in Vlaanderen. 

  • Cahier 1 toont het project Samenhuizen, een woon- en zorgproject in hartje Brussel waar enkele jongeren en senioren samenwonen met mensen met een geheugenstoornis, een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek. In dit Cahier vertellen de bewoners wat het betekent om samen te wonen met mensen die ze anders nooit hadden ontmoet. De vijf organisaties die dit project mogelijk maakten, gaan dieper in op wat hen motiveert en inspireert.

Er staan reeds drie nieuwe Cahiers op stapel.

  • Cahier 2 verschijnt naar aanleiding van de film ‘KOTOSA – Palavers onder de Mangoboom, Le Domaine des Femmes Sages’. In deze documentaire reflecteren Afrikaanse vrouwen over ouder worden in Brussel. De vijf vrouwen in de film werken in de zorgsector, en geven inzicht in de betekenis van ouder worden tussen twee culturen. 
  • Cahier 3 wordt in het najaar 2017 voorgesteld op de studiedag ‘Intersectorale Netwerken’. Het Cahier toont voorbeelden van samenwerking tussen organisaties, vaak over sectoren heen, om de kwaliteit van leven voor zorgbehoevenden en voor kwetsbare mensen te verbeteren. Elke samenwerking is een zoektocht om elkaar beter te leren kennen, ten dienste van de cliënt. De getuigenissen bieden inspiratie om zelf aan de slag te gaan.
  • Cahier 4 gaat in op de uitbouw van Het BuurtPensioen, lokale netwerken van buren die elkaar helpen. Gestart in 2013 in Neder-Over-Heembeek, breidde het inmiddels uit naar Brussel Centrum, Brussel Noord, Laken en er staan nog nieuwe antennes in de steigers. Het Cahier toont hoe Het BuurtPensioen werkt, en kijkt naar de toekomst: de ambitie is om in heel Brussel netwerken te starten van wederkerige burenhulp.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Ik wil de Cahiers bestellen