U bent hier

Zij doen vrijwilligerswerk met hart en ziel

Voor het grote geld hoef je geen vrijwilligerswerk te doen. Drie vrijwilligers leggen uit waarom ze zielsveel van hun werk houden. 

Bibi Onsea (58), vrijwilliger bij Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg  

Bibi werkt al een vijftal jaar als vrijwilliger bij het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (WWZ) in Brussel. Die organisatie helpt onder andere mensen op weg om een job als vrijwilliger te vinden. Bibi begon als vrijwilliger omdat ze iets zocht waar ze zich tijdens de dag mee kon bezighouden. Voor twee uur werken krijgt ze vijf euro. Dat geld gebruikt ze om de onkosten te vergoeden die ze heeft door naar het centrum te komen. 

Ik ben even blij als ik een drankje of een broodje krijg en een leuke middag heb.


Daarnaast is ze vrijwilliger op tal van andere evenementen en projecten. “De eerste keer dat ik als vrijwilliger werkte, wist ik niet eens dat ik een vergoeding zou krijgen. Dat was een leuke verrassing, maar het hoeft niet. Ik ben even blij als ik een drankje of een broodje krijg en een leuke middag heb. En dat ik via het vrijwilligerswerk mensen ontmoet met dezelfde kijk op dingen is voor mij een enorm pluspunt.” 

Dat de vergoeding een bijzaak is, merkt Bibi bij de mensen die via het Kenniscentrum op zoek zijn naar een job als vrijwilliger. “Vaak weten mensen niet dat er iets te verdienen valt met vrijwilligerswerk. Ze doen het omdat ze tijd hebben en onder de mensen willen komen. Uiteraard zijn ze meestal wel blij met die vergoeding, maar het is niet hun grootste motivatie. Al denk ik persoonlijk dat studenten en jongeren misschien iets vaker geneigd zijn vrijwilligerswerk te zoeken met een vergoeding. Zij verdienen nog geen geld en kunnen het wel gebruiken, al is het maar een klein bedrag.”

 

Sarah Dierick (30), lesgeefster bij Mediaraven 

Sarah werkt als kinderverzorgster in een kinderdagverblijf. In haar vrije tijd reist ze de wereld rond en geeft ze vormingen en workshops over nieuwe media aan kinderen en jongeren. Dat doet ze via Mediaraven, een organisatie uit Gent die zich bezighoudt met jongeren en digitale media. Voor het geven van een workshop krijgt ze een vrijwilligersvergoeding van 25 euro per dag. Volgens Sarah mooi meegenomen, maar geen vereiste. 

Voor vijf euro meer naar een andere organisatie gaan, is belachelijk. Ik wil nog altijd iets doen dat ik leuk vind.


"Ik leer enorm veel bij door het geven van die vormingen en kan de kennis die ik opdoe ook voor mezelf gebruiken. Zo kan ik nu bijvoorbeeld zelf video’s en mooie foto’s maken van mijn reizen. Dat zijn dingen die ik zonder Mediaraven niet zou kunnen.” Al geeft Sarah wel toe dat ze zonder die vergoeding misschien minder snel als vrijwilliger zou werken. “Ik probeer er altijd op te letten dat ik uit de kosten kom voor mijn vervoer. Daarnaast is de vergoeding natuurlijk een pluspunt. Ik reis veel en dat is uiteraard niet goedkoop. Een extra centje is daarom altijd welkom. Ik zal van die 25 euro niet rijk worden, maar het is wel leuk om iets te krijgen voor wat je doet. Wat wordt er tegenwoordig nog gratis gedaan?” 

Veranderen van organisatie voor een hogere vergoeding, is volgens Sarah geen optie. “Voor vijf euro meer naar een andere organisatie gaan, is belachelijk. Ik wil nog altijd iets doen dat ik leuk vind en die vergoeding is een leuke extra.”     

 

 

Wim Naessens (37), hulpverlener bij het Rode Kruis 

Wim werkt op de IT-afdeling van een bedrijf in Gent. Na zijn uren en in het weekend is Wim vrijwillige hulpverlener bij het Rode Kruis. “Toen ik zestien was, kreeg mijn vader een hartstilstand. Mijn familie en ik wisten niet goed wat te doen en ik besliste daarop dat ik wilde leren reanimeren. Via de lokale afdeling van het Rode Kruis volgde ik een cursus eerste hulp en 21 jaar later ben ik verantwoordelijke van de lokale hulpdienst van het Rode Kruis.” 

Sommige jongeren krijgen bij ons te horen dat ze gek zijn om gratis te werken.

Wim krijgt geen vergoeding en zit daar ook niet op te wachten. Integendeel. “Ik zag mijn vrijwilligerswerk vroeger als een gratis hobby. Voor veel hobby’s moest je betalen en ik mocht de mijne gratis doen. Dat vond ik fantastisch. Ik kreeg opleidingen, cursussen en werkkleren en dat allemaal zonder iets te betalen.” Het feit dat het werk onbezoldigd is, is volgens Wim net een meerwaarde. “Ik denk dat je er zo voor zorgt dat je echt gemotiveerde mensen aantrekt. Als je een vergoeding geeft, komen er misschien mensen die het eigenlijk niet zo graag doen, maar enkel voor het geld komen.” 

Een verschil qua leeftijd ziet Wim bij zijn afdeling niet. “We trekken nog steeds heel wat jonge twintigers aan als vrijwilliger en die zijn ook geen vragende partij voor een vergoeding. Al hoor ik wel dat zij vaak van hun vrienden te horen krijgen dat ze gek zijn omdat ze gratis werken. Misschien moet je inderdaad gek zijn om dat te doen. Maar pas als je het kent, zie je de meerwaarde.” 

 

Bron: De Morgen 29-11-17

Lees ook 

Vind leuke en interessante vacatures bij honderden vrijwilligersorganisaties in Brussel

Overzicht

Je bent altijd welkom aan ons infopunt vrijwilligerswerk in Muntpunt

Vrijwilligers