U bent hier

Samenhuizen

Aanspreekpunt 
Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 498 10 97 11

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Samenleven met je buren

In hartje Brussel, niet ver van de Grote Markt, wonen meer dan 30 mensen in het project Samenhuizen & Co-Kot, op de Sint-Jorissite. Het zijn mensen van verschillende leeftijd en achtergrond, erg uiteenlopend, met een gevarieerde manier van leven. Wat hen verbindt, is dat ze samen met anderen willen wonen.

Het project Samenhuizen voorziet 12 studio’s en appartementen op de Sint-Jorissite in hartje Brussel. Initieel waren de bewoners personen met een verstandelijke handicap, ouderen en personen met het syndroom van Korsakov, een geheugenstoornis. Vzw Hubbie verhuisde in 2020 de personen met een verstandelijke handicap naar een nieuwe site in Anderlecht. Vzw De Lariks staat in voor de begeleiding van de bewoners uit de sector geestelijke gezondheidszorg (o.a. Korsakov). De ontmoetingsruimte voor de bewoners staat open voor de buurt. Op het binnenplein is er een gemeenschappelijke tuin met een moestuin en een kippenren. Vrijwilligers en begeleiders ondersteunen de bewoners in de gemeenschappelijke activiteiten.

Eind 2020 is Co-Kot geopend op de Sint-Jorissite, een uitbreiding van het project met 11 studio’s voor niet-begeleide minderjarigen (Minor Ndako) en studenten (Odisee Hogeschool)). De studenten engageren zich om buddy te zijn van één of meerdere kwetsbare bewoners.

Beide projecten hebben hun specifieke doelgroepen, ontstaansgeschiedenis en eigenheid, waardoor het bij aanvang twee afzonderlijke projecten zijn op een zeer gemengde site, met o.a. kantoren, een kleuterschool en sociale organisaties. Sinds kort organiseren beide projecten ook gemeenschappelijke activiteiten voor alle bewoners.

De bewoners hebben regelmatig contact met de andere organisaties op de Sint-Jorissite: een basisschool, buitenschoolse opvang, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel, vzw De Overmolen die projecten ontwikkelt voor kwetsbare Brusselaars en vzw Indivo die vrijetijdsactiviteiten voor personen met een beperking organiseert. Er werd op de binnenplaats een gemeenschappelijke tuin aangelegd met een moestuin, een kippenren en zitbanken. De ideale plaats om elkaar bij mooi weer te ontmoeten.