U bent hier

Hoe kan ik zelf deelnemen?

Ik wil meedoen

Wil je graag zelf mee doen? 

Neem zeker contact met de coördinator van de antenne die het dichtst bij jou in de buurt werkzaam is:

Antenne Brussel Centrum : 0490/493 920

Antenne Brussel Noordwijk: 02/430 66 45

Antenne Elsene: 0485/796 533

Antenne Jette: 0470/762 973

Antenne Laken - Leopold: 0490/494 805

Antenne Neder-Over-Heembeek: 0471/200 131

 

Wil je zelf graag deelnemen aan de coördinatie van een antenne? 

De coördinatie van een antenne bestaat uit verschillende facetten.  Deze kunnen door 2 - 3 verschillende personen worden opgenomen.

Aanspreekpunt

Administratieve opvolging

Netwerker/ambassadeur

We overlopen ze:

AANSPREEKPUNT: je bent vlot, houdt van contacten met mensen en zoekt graag oplossingen.  Dit aspect van de coördinatie is dan misschien wel iets voor jou.

 • Je verzorgt een wekelijkse permanentie van een halve dag bij de lokale partner van waaruit de antenne opereert.  Tijdens deze permanentie kunnen zowel deelnemers als nieuwe kandidaten bij jou terecht. 
 • Je ontvangt nieuwe kandidaat deelnemers.  Je geeft de nodige informatie over Het BuurtPensioen.  Je luistert en noteert wat ze te bieden of te vragen hebben.  Je zoekt onder de deelnemers wie het meest geschikt is om aan de vraag of het aanbod van hulp te voldoen.  
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor deelnemers: je luistert naar eventuele vragen of zorgen, en je volgt op of bij de uitgevoerde taken alles goed verlopen is.
 • 1 keer per maand begeleid je samen met de project coördinator een ontmoetingsmoment met alle deelnemers.  Dit is een informeel uitwisselingsmoment onder deelnemers, bij een kopje koffie en een stukje taart.  Deelnemers kunnen er bij de groep terecht met vragen die andere deelnemers proberen te beantwoorden.  Elke maand bespreek je een bepaald onderwerp gerelateerd aan het vrijwilligerswerk dat ze doen. 
 • Je kan deelnemen aan uitwisselingsmomenten met andere antennes in Brussel.  De ervaringen van je collega’s zal je mee vormen in de taken die je doet. 
 • Wanneer je een vraag niet zelf kan oplossen, kan je terecht bij de katalysator of projectcoördinator.  Die kan je ook bijstaan om een vorming te organiseren.

Ingeschatte tijdsinvestering:

Een halve dag per week permanentie, op een vast moment, in samenspraak met de centrumverantwoordelijke (lokale partner);

Sporadisch en op momenten vrij te bepalen: bezoek aan huis waar nodig, afstemming met de andere vrijwilligers, een uitwisselingsmoment met een andere antenne. 

 

ADMINSTRATIEVE OPVOLGING: je wil graag meedoen, wil niet zo op de voorgrond staan maar houdt ervan om met de computer bezig te zijn.  Misschien is dit iets voor jou?

 • Je stelt de nodige documenten op bij de inschrijving van een nieuwe deelnemer.  Je legt daarvoor de nodige discretie en geduld aan de dag. 
 • Je voert de gegevens van de deelnemers alsook hun taken in het systeem in.  Je stuurt deze gegevens regelmatig door naar de centrale databank.
 • Je helpt de collega’s met het praktisch organiseren van Informatie- en Ontmoetingsmomenten, van vormingen, of andere activiteiten.
 • Je helpt de collega’s met het versturen van de Nieuwsbrief en eventueel andere correspondentie.

Ingeschatte tijdsinvestering:

Deze taken kun je gedeeltelijk van thuis doen, indien je een PC en internet voorhanden hebt.  Uren kun je vrij kiezen, er is zelden een dringendheid.  Wel vragen we zoveel mogelijk te komen naar de maandelijkse Ontmoetingsmomenten, om voldoende voeling te hebben met de deelnemers en de werking. 

 

NETWERKER/AMBASSADEUR:  iemand die het initiatief “Het BuurtPensioen” mee uitdraagt in de wijk. Deze rol wordt in nauw overleg met de project coördinator opgenomen. 

 • Je legt contacten in de buurt om het initiatief voor te stellen: aan professionele diensten, verenigingen of individuele personen die relevant zijn voor een samenwerking, of die een toeleider kunnen zijn van vrijwilligers of hulpvragers. Dit kan bijvoorbeeld zijn: thuiszorgdiensten, politie, ocmw, woonzorgcentra, dokterspraktijken, scholen, jeugdverenigingen, en zo meer.   
 • Je zorgt ervoor dat het contact warm blijft met diensten, verenigingen en sleutelpersonen met wie er al een samenwerking is. 
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor belangstellende organisaties of de pers;
 • Je stemt je planning en externe communicatie af met de projectcoördinator, en houdt hem/haar op de hoogte hoe het gelopen is.

Opdat je voldoende voeling krijgt en behoudt met de werking, vragen we je zo vaak als mogelijk aanwezig te zijn op de Ontmoetingsmomenten met de deelnemers. Deze informele uitwisselingen vinden 1 x per maand plaats bij de lokale partner, bij een kopje koffie en een stukje taart.  Je leert er de deelnemers kennen, en hoort er wat er reilt en zeilt in de werking.  Elke maand bespreken de deelnemers er een bepaald thema gerelateerd aan het vrijwilligerswerk. 

Ingeschatte tijdsinvestering:

Een planning maak je samen met de projectcoördinator op.  Contacten leggen en onderhouden kun je doen op eigen ritme en volgens je eigen beschikbaarheid.

Deelname 1 x per maand aan het Ontmoetingsmoment met de projectdeelnemers. 

 

Wil je graag meer informatie, contacteer ons op het nummer: 0479/787 296

Voor alle rollen zoeken we steeds naar vrijwilligers die een lange termijn engagement voor ogen heeft, van ten minste 1 jaar.

Contact 

Charlotte Hanssens

charlotte.hanssens@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40

Nasira Bahssi

nasira.bahssi@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 55
Extra info 
Lees ook 
overzicht antennes met kaart

Zoek een antenne in je buurt

Zorg
Kennis
Groepsfoto deelnemers Het BuurtPensioen

Dit zijn burenhulpnetwerken waar talenten van mensen worden ingezet om elkaar te helpen met kleine dagelijkse zorgen.

Welzijn
Zorg
Kennis
Vrijwilligers
start film

Het BuurtPensioen in drie minuten uitgelegd

Welzijn
Zorg
Vrijwilligers
film buurtpensioen in het frans

Le Pens(i)onsQuartier expliqué en 3 minutes

Welzijn
Zorg
Vrijwilligers
BuurtPensioen

Lees hier de verhalen van onze vrijwilligers en medewerkers

Kennis