U bent hier

Portfolio bouwprojecten waarin het Kenniscentrum WWZ een actieve rol speelt

 

  Lokaal dienstencentrum Het Begin verhuisde in 2016 naar Hoog-Molenbeek. In hetzelfde pand wonen ook zeven ouderen en zeven personen met een handicap. De woningen en de omgeving van het dienstencentrum werden zoveel mogelijk aangepast aan de noden van de bewoners. Die kunnen ook een beroep doen op thuiszorgdiensten en er is ook een 24-uurs permanentie.

  Begijnenstraat 63, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

  Zonnelied vzw biedt diensten aan voor personen met een meervoudige handicap of met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Op dezelfde locatie zijn verschillende woonzorgprojecten, zoals een nursingunit, aanleunwoningen, een dagcentrum, een collectieve autonome dagopvang ... allemaal diensten om zwaar zorgbehoevenden zo goed mogelijk bij te staan.

  Begijnenstraat 54, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

  In de Begijnenstraat in Molenbeek zijn meerdere voorzieningen voor ouderen en personen met een beperking. Het project Begijnenpassage wil nagaan hoe deze werkingen nog beter kunnen inspelen op de noden en behoeften in de buurt. De zoektocht naar het antwoord gebeurt in nauw overleg met de voorzieningen, de gebruikers én de buurtbewoners.

  In voorbereiding
  Begijnenstraat 54, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

  Lokaal dienstencentrum Het Anker bouwt aan een zorgzame wijk en richt zich vooral tot maatschappelijk kwetsbare buurtbewoners, ouderen en zorgbehoevenden. Hun gebouw is al langer aan renovatie toe. Boven de lokalen van het dienstencentrum komt ook een groepswoning voor drie ouderen.

    

  Brutopia is een collectief woonproject in Vorst, met 30 gezinswoningen en een aantal gemeenschappelijke voorzieningen. Op het gelijkvloers komt een lokaal dienstencentrum voor ouderen en zorgbehoevenden uit de buurt. Mits voldoende steun kunnen die langer zelfstandig thuis blijven wonen.

  De Merodestraat, 1190 Vorst

  De Harmonie is het oudste lokaal dienstencentrum in Brussel. De thuisbasis van de werking was een oude veilingzaal, die echter niet geschikt was om de werking verder uit te bouwen. Daarom werd in 2012 beslist om een nieuwbouw te realiseren. Boven het dienstencentrum komen ook negen woningen voor ouderen, waarvan één groepswoning voor drie personen. De werken starten in 2017.

  Antwerpsesteenweg 24, 1000 Brussel

  Het gebouw van Lokaal Dienstencentrum Aksent in Schaarbeek was in 2012 dringend toe aan renovatie. In het nieuwe gebouw wordt de benedenverdieping voorbehouden voor het dienstencentrum. Op de bovenverdieping komen vier appartementen voor ouderen en twee studio’s voor minderjarige vluchtelingen, in de hoop dat die bewoners iets kunnen betekenen voor elkaar.

  Liedtsstraat 27-29, 1030 Schaarbeek

  Maison-Biloba-Huis is een kleinschalig woonproject, vlak bij het noordstation. Naast een centrum voor dagopvang voor senioren, zijn er ook 15 appartementen voor kwetsbare buurtbewoners. Dit samenwoonproject kwam tot stand in samenwerking met de bewoners zelf. Zij hebben veel verschillende nationaliteiten, en vormen zo een staalkaart van de buurt.

  Groenstraat 104, 1030 Schaarbeek

  Niet ver van de Grote Markt in Brussel wonen 17 mensen in het project Samenhuizen. Bewoners met een verstandelijke beperking wonen er samen met mensen met het syndroom van Korsakov en een aantal ouderen. Wat hen verbindt, is dat ze samen met anderen willen wonen. Iedereen heeft zijn eigen woning, maar er is ook een gemeenschappelijk ruimte, een tuin en een waskot.

  De Brailleliga plant in haar kantoren in Sint-Gillis een centrum voor dagverzorging. Daar kunnen mensen met een visuele beperking elke weekdag terecht voor zinvolle en aangename tijdsbesteding, met passende aandacht voor hun dagelijkse problemen. Een dagcentrum dat vooral openstaat voor mensen met een visuele beperking, is erg vernieuwend.

  Brussel

  Lokaal dienstencentrum Cosmos vzw in Anderlecht richt zich niet alleen tot senioren, maar stelt zich open voor alle wijkbewoners. Om haar wijkwerking in Kuregem te versterken, kocht Cosmos een leegstaand bedrijfsgebouw in art-decostijl. Daar komt, na een grondige verbouwing, een grote ontmoetingsruimte, een buurtrestaurant, zes zorgwoningen voor Arikaanse vrouwen en kantoren voor buurtorganisaties.

  Anderlecht

  De renovatie van de Sint-Lutgardisschool in Oudergem maakte het mogelijk om op dezelfde locatie een heel aantal voorzieningen te realiseren: een lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum, een kinderdagverblijf, een jeugdhuis, lokalen voor de Chiro, 6 sociale woningen voor ouderen en 54 koopwoningen. Mits veel overleg lukte het om alle functies op elkaar af te stemmen.

  Zandgroeflaan, 1170 Oudergem

  In september 2017 opent hier een nieuw solidair woonproject met 12 woningen van verschillende grootte. De bewoners zijn heel divers: jong en oud, met of zonder kinderen, autochtoon, Zuid-Europees, Marokkaans, Afrikaans, Centraal-Aziatisch … een afspiegeling van de buurt. Op het gelijkvloers komt later ook het lokaal dienstencentrum Forum.

  In voorbereiding

  Dit complex met de nieuwe naam Lendrik wordt de thuisbasis voor het gemeenschapscentrum, de bibliotheek, het lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum en een ADL-centrale voor mensen met een handicap. Dit wordt dé centrale plek in Neder-Over-Heembeek voor zorg, cultuur en dienstverlening.

  St-Pieter en Pauwelsstr., N-O-Heembeek

  In Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef, vlakbij het park in Evere, wonen 90 ouderen. In 2015 werd de campus uitgebreid met een woonzorgcentrum voor 30 dementerenden, 17 assistentiewoningen, en een nieuw lokaal dienstencentrum. Dat fungeert ook als zorgknooppunt voor de buurt.

  Solidariteit voor het Gezin plant aan de Kanaalzone in Anderlecht een woonzorgcentrum met 105 woningen, 6 plaatsen kortverblijf, een lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum voor 10 zorgbehoevenden, 25 assistentiewoningen en een kinderdagverblijf. De bouwaanvraag werd eind 2016 ingediend.

  In voorbereiding

  Terranova is een dagverzorgingscentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het ligt op de campus van de hogeschool HUB. Voor studenten die een zorgopleidingen volgen, is Teranova een ideale plek om stage te lopen. Voor de ouderen zijn dat extra helpende handen.

  Blekerijstraat 23-29, 1000 Brussel