U bent hier

Toegankelijkheid

Wanneer een gebouw op een doolhof lijkt, een bel te hoog staat of het voetpad versperd is, levert dat problemen op voor iedereen

Een ‘toegankelijk gebouw’ heeft brede deuren, aangepaste toiletten, liften, en hellingen waar iemand met een rolstoel gemakkelijk op kan. Toegankelijkheid is echter meer dan dat. Wanneer een gebouw op een doolhof lijkt, een bel te hoog staat of het voetpad versperd is, levert dat problemen op voor iedereen. Toegankelijkheid gaat over klantvriendelijkheid, logische en duidelijke signalisatie, en een goede dienstverlening.

Integrale toegankelijkheid

Een omgeving is ‘integraal toegankelijk’ wanneer iedereen zich er vlot kan bewegen, in het bijzonder mensen met een beperking. Dat geldt voor de openbare ruimte, de woonomgeving en alle voorzieningen. Die moeten goed gepland en georganiseerd zijn, op maat van iedereen. Integrale toegankelijkheid maakt de samenleving open, vriendelijk en gastvrij voor iedereen.

Enkele voorbeelden:

  • Straten, pleinen, parken en gebouwen die toegankelijk zijn voor iemand in een rolstoel, zijn dat ook voor kinderwagens, rollators, zware koffers op wieltjes en mensen die slecht ter been zijn.
  • Duidelijke wegwijzers en signalisatie in de stad, op het openbaar vervoer en in gebouwen zijn handig voor iedereen, niet enkel voor blinden en slechtzienden.
  • Gebouwen met een brede hoofdingang, zonder drempel, maken het voor iedereen gemakkelijk. Een aparte ingang voor mensen met een handicap hoeft dan niet.
  • Betaalautomaten op handhoogte zijn handig voor mensen in een scootmobiel, maar ook voor kleine mensen.
  • Gekleurde lijnen als wegwijzer in ziekenhuisgangen maken het voor iedereen eenvoudig om zijn weg te vinden, niet alleen voor mensen die moeilijk lezen.

Toegankelijke woonomgeving

Toegankelijkheid begint bij de planning. Er zijn mensen van alle leeftijden, afmetingen en mogelijkheden. Niet iedereen is gezond, sterk en beweeglijk - de meeste mensen zijn dat niet. Daar moeten ontwerpers rekening mee houden.

Deze nieuwe manier van vormgeven heet Universal Design of ‘ontwerpen voor iedereen’. Alle producten en omgevingen zouden zo ontworpen moeten zijn, dat zoveel mogelijk verschillende mensen er vlot gebruik van kunnen maken.

Toegankelijk wonen

Ouderen die graag thuis blijven wonen, kunnen dat soms niet omdat hun woning dat niet toelaat. Ze kunnen niet binnen met hun rolstoel of rollator, of als ze binnen zijn kunnen ze niet overal door. Zo’n woning is ‘ondoorgankelijk’.

Soms kan zo’n woning, mits enkele ingrepen, toch worden aangepast: bredere deuren, een aanrecht waar je met een rolstoel onder kan, stopcontacten op handhoogte zodat je niet altijd moet bukken, enzovoort.

Categorisering

In 2008 werd een categorisering opgemaakt voor levensloopbestendige woningen en hun omgeving. Woningen die aan deze bouwnormen voldoen, zijn geschikt voor rolstoelen en rollators.

Deze categorisering werd samen gemaakt door:

  • Kenniscentrum Woonzorg Brussel
  • Toegankelijkheidsbureau Hasselt vzw
  • Enter vzw, het Vlaams expertisecentrum Toegankelijkheid
Contact 
luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 

Een levensloopbestendige woning is aangepast aan de noden van ouder wordende bewoners, een levensloopbestendige buurt is afgestemd op álle bewoners

Wonen

Kleine ingrepen maken een groot verschil. Hier en daar een extra lamp, een paar meubels verschuiven om vlotter door te kunnen

Wonen

Praktische en comfortabele woningen die geschikt zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, lichamelijke kenmerken of capaciteiten

Wonen

Voor ouderen die alleen thuis wonen, bestaan tal van technologische hulpmiddelen die het leven aangenamer en veiliger kunnen maken.

Wonen

Praktische informatie, aanbevelingen, architecturale bijdragen en veel aanknopingspunten voor reflectie en actie over wonen

Wonen

Onze taak is om de ontwikkeling van nieuwe woonzorgprojecten te initiëren, te ondersteunen en te begeleiden.

Wonen