U bent hier

REFLECTIE-OEFENING

Put yourself in someone else’s shoes

Reflectie-oefening >> CHINA

Wat we hier toepassen, is een reflectie-oefening waarbij we onszelf in een gelijkaardige (voor ons realistische) situatie voorstellen als de persoon die we willen begrijpen of met wie we een conflict hebben. Een heel eenvoudige oefening maar als je er oprecht je tijd voor neemt en je echt inleeft, kom je veel te weten. Je kan de opdracht uiteraard aanpassen aan jouw situatie of die van je organisatie.

 

Opdracht

Je verhuist naar China om daar te gaan leven en werken. Je wil vrijwilligerswerk doen en gaat op zoek naar een organisatie. Neem vijf minuten de tijd om voor jezelf stil te staan bij volgende vragen.

Vraag 1: Waar zou ik bij aansluiten? Wat en hoe zou ik zoeken?

Vraag 2: Wanneer zou jij je thuis voelen in een vrijwilligersorganisatie daar? Wat moet die organisatie voor jou zeker bieden?

 

Hieronder een aantal uitspraken van mensen die deze oefening deden en zo tot inzicht kwamen betreffende de verwachtingen van hun eigen vrijwilligers met migratieachtergrond.

“ Ik zou de taal willen leren en kunnen oefenen in de organisatie.”

“ Ik zou mensen willen leren kennen en daar de tijd voor willen kunnen nemen.”

“ Ik zou een kleine kring van appreciatie opzoeken, een thuis in het grote geheel.”

“ Ik zou mensen zoeken die begrijpen hoe het is om op een andere plek te zijn.”

“ Ik zou iets willen doen vanuit mijn engagement.”

“ Ik zou mensen opzoeken met wie ik dezelfde ervaringen deel, die begrijpen waar ik vandaan kom (letterlijk en figuurlijk).”

“ Ik zou erop vertrouwen dat ik het zal kunnen, wetende dat het niet gemakkelijk zal zijn.”

“ Ik zou juist op zoek gaan naar het onbekende en de uitdaging daarin.”

 “ Ik zou via gekende wegen/instanties (ambassade, reisgids, andere expats, de universiteit, …) aanknopingspunten zoeken.”

“ Ik zou bang zijn.”

“ Ik zou geen kring van vaste mensen proberen op te bouwen, sociaal contact is wel belangrijk maar mensen komen en gaan. Wel zou ik een eigen plekje willen hebben om thuis te komen.”

 

Bekijk ook 

Voor nog meer inspiratie lees ook volgende praktijkverhalen: