U bent hier

Het BuurtPensioen speelt een cruciale rol in het welzijnsbeleid

"Mensen kunnen iets betekenen voor elkaar", weet Olivia Vanmechelen van het Kenniscentrum WWZ

“Het uitgangspunt dat ‘ouderen en mensen met zorgnoden ondersteund moeten worden om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen’ wordt in het welzijnsbeleid steeds dominanter als centraal beleidsconcept. Het gaat er daarbij niet alleen om dat mensen goede zorg krijgen, maar ook dat ze zich goed voelen, zich omringd weten door hun naasten, zich zinvol kunnen inzetten voor anderen en een betekenisvol leven leiden. Er bestaan ook in Vlaanderen heel wat initiatieven die inzetten op wat men tegenwoordig ‘sociaal gewaardeerde rollen’ noemt. Het gaat telkens om vrijwilligerswerk waar ook kwetsbare mensen de kans krijgen hun competenties en talenten in te zetten.

De kracht van Het BuurtPensioen bestaat erin dat mensen iets kunnen betekenen voor elkaar, zich gewaardeerd voelen, dat ze een plek hebben waar ze zich thuis voelen, dat ze anderen kunnen helpen. De nood aan formele zorg gaat daardoor niet verminderen – mensen gaan elkaars rug niet wassen. Het gaat erom dat mensen zorgzaam zijn voor elkaar. Of zoals ze het zelf vaak uitdrukken: ‘Wij zijn een grote familie’. Daarmee vervullen initiatieven als Het BuurtPensioen een cruciale rol in het welzijnsbeleid.”

Lees ook 
Groepsfoto deelnemers Het BuurtPensioen

Dit zijn burenhulpnetwerken waar talenten van mensen worden ingezet om elkaar te helpen met kleine dagelijkse zorgen.

Welzijn
Zorg
Kennis
Vrijwilligers
overzicht antennes met kaart

Zoek een antenne in je buurt

Zorg
Kennis
Gezocht: Buren met een hart voor hun buren

Wil je graag zelf mee doen? Neem een kijkje op de kaart of er een antenne in je buurt werkzaam is en contacteer de coördinator

Wil je zelf graag...

Welzijn
Zorg
Kennis
Vrijwilligers
BuurtPensioen

Lees hier de verhalen van onze vrijwilligers en medewerkers

Kennis

"Het hartje op die affiches en folders toont dat wat we doen recht uit het hart komt". Eliane en Martine van de antennes Laken en Brussel Centrum...Lees meer

verhaal

"Mensen zijn altijd blij als er iemand op bezoek komt die ze kennen", weet Rachida, vrijwilliger in de Antenne Brussel Noordwijk.

Lees meer
verhaal

"Het doet me goed om buiten te komen en anderen te ontmoeten"

Lees meer
verhaal