U bent hier

Boekvoorstelling: Sociaal schaduwwerk. Over informele spelers in het welzijnslandschap

Het boek werpt licht op de rijkdom van taken die informele spelers zoals zelforganisaties en burgerorganisaties op zich nemen

Het boek “Sociaal Schaduwwerk. Over informele spelers in het welzijnslandschap” neemt je mee langs een waaier van vaak onzichtbare sociaalwerkpraktijken. Het boek kwam participatief tot stand, met tientallen auteurs uit zowel de academische wereld, het middenveld en vanop het terrein.

Het boek werpt licht op de rijkdom van taken die informele spelers zoals zelforganisaties en burgerorganisaties op zich nemen. Vaak met veel vrijwillige krachten, maar niet zomaar gestuwd door vrijwillige keuzes.

Hun toegankelijkheid, laagdrempeligheid en aansluiting op de leefwereld van burgers, zorgt ervoor dat ze gericht zijn op de noden die van onderuit en op maat van antwoord kunnen voorzien, waarvoor het reguliere welzijnswerk en de overheid niet onmiddellijk een antwoord hebben. En dat op een generalistische manier, buiten de hokjes die eigen zijn aan een sterk gespecialiseerd welzijnswerk.

Hun speelruimte neemt zienderogen toe in een context van besparingen én vermarkting, van bureaucratisering en vermaatschappelijking. Maar evengoed door de vaak rigide integratiepraktijk die domineert.

De gaten die geslagen worden door formele welzijnsspelers, worden zo goed als het kan gedicht door informele spelers op het terrein. Waar kwetsbare burgers de eerste sport van de ladder niet halen, zetten zij onderaan een extra sport. Daardoor kunnen burgers opklimmen en deelachtig worden aan de maatschappij.

In het boek gaan de auteurs op zoek naar de vaak niet-erkende meerwaarde die informele spelers hebben in het welzijnslandschap. Ook de specifieke benadering en praktijk die ze opzetten passeert de revue. Net zoals de sociale en politieke rijkdom die ze genereren. De relaties met andere formele actoren in het welzijnslandschap wordt uitgediept en de relatie met de overheid wordt belicht. Informele spelers doen onontbeerlijk “sociaal schaduwwerk” dat mag belicht worden.

Programma

13u30: ontvangst.

14u00: Welkomstwoord en situering door Mieke Schrooten.

14u15: introducerende reflectie door Daniël Alliet (ervaringsdeskundige Sociaal Schaduwwerk en pastoor Begijnhofkerk Brussel).

14u30-15u30: Panelgesprek met Ismail Canturk (Averroes vzw & Straathoekwerk Stad Gent), Anima Eliano (Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen), Nadia Fadil (IMMRC – KU Leuven), Ivy Goutsmit (coördinator FMDO), Els Nolf (Kenniscentrum WWZ).
Moderator: Pascal Debruyne (Vluchtelingenwerk Vlaanderen).

15u30: Afsluiting en dankwoord door Rebecca Thys.

15u40-17u00: receptie

Met de steun van Politeia Press, Het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en Odissee Hogeschool.

Adres 

Odisee Campus Schaarbeek, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Schaarbeek

Datum 
donderdag, 28 februari, 2019 - 14:00 tot 17:00