U bent hier

Diversiteit in je vrijwilligersteam: een meerwaarde voor iedereen

 Vorming: diversiteit in je vrijwilligersteam op woensdag 28 april 2021

Deze vorming is volzet

Vrijwilligerswerk is voor iedereen! Helaas is het vandaag de dag nog niet voor iedereen even toegankelijk. Ook op vlak van etnisch-culturele diversiteit blijft het vrijwilligerswerk een hoofdzakelijk witte sector. Wil jij daar in jouw organisatie ook verandering in brengen? Wil je jouw vrijwilligersploeg verrijken met diversiteit, maar weet je niet hoe je dit concreet moet aanpakken? Dan is deze vorming iets voor jou!

Etnisch-culturele diversiteit… over wie gaat dat dan concreet? Welke drempels ervaren zij? Hoe vinden en binden wij vrijwilligers met een migratieachtergrond?

 

Tijdens deze vorming maak je kennis met enkele theoretische kaders en praktische handvaten om succesvol drempels weg te werken. Je krijgt zicht op de belangrijkste principes en bouwstenen om vrijwilligers met een migratieachtergrond succesvol te bereiken.  Deze vorming geeft je ook de kans om ervaringen uit te wisselen: wat werkt er goed, wat werkt er minder goed? Samen gaan we aan de slag om tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën voor je werking te komen.

 

Wij organiseren deze vorming op een buitenlocatie en coronaproof omgeving: de overdekte hallen van Abattoir. Dit is ook de thuishaven van Cultureghem en hun vrijwilligersteam. Een fantastisch praktijkvoorbeeld, want zij kiezen ervoor mensen te verbinden in hun dagelijkse noden, los van origine of culturele achtergrond. We krijgen een rondleiding en laten ons inspireren door hun werking.  

 

Hoe ziet de dag er concreet uit?

Programma 

9u: onthaal 

9u30 – 12u30: vorming

12u30 – 13u30: lunch 

13u30- 14u: rondleiding

 

Coronaproof

Wij zorgen voor een coronaproof dag die buiten plaats vindt. Met de nodige fysieke afstand en ontsmettingsmiddel.  

 

Doelgroep 

Deze vorming richt zich tot iedereen die aan de slag wil gaan met een divers vrijwilligersteam.

Max. 15 deelnemers  

 

Begeleiding

Nora Kotroo liep, tijdens haar opleiding sociaal cultureel werk, stage bij 11.11.11 waar ze in Brussel een nieuwe vrijwilligerstak oprichtte speciaal voor nieuwkomers in België. Momenteel volgt Nora een master Gender en Diversiteit aan de Ugent, loopt ze stage bij ons en combineert dit met haar werk bij Groen als medewerker vrijwilligers, netwerken en diversiteit. Een bezige bij en vat vol inspiratie!

 

Deelnameprijs 

Bij de deelnameprijs is een vegetarische maaltijd inbegrepen in het pop-up restaurant (in open lucht) van Cultureghem vzw.

Onze deelnameprijs mag geen belemmering vormen om te participeren aan onze initiatieven. Indien dit wel zo is vragen we je met ons contact op te nemen zodat we in overleg je deelname toch kunnen realiseren. 

 

Locatie 

ABATTOIR (Slachthuizen en markten van Anderlecht)

Ropsy Chaudronstraat 24, bus 48
1070 Brussel   

 

Bereikbaarheid

Met openbaar vervoer:

Het openbaar vervoer is en blijft het vlotst, zeker de metro, ook al is het op topdagen ook daar best druk. Kies lijn 2 en stap uit aan station Clemenceau of Delacroix. Bus lijn 46, stop Clemenceau. Wie echter graag een wandeling maakt, kan naar het Zuidstation sporen (trein, tram, of bus) en van daaruit te voet naar ons toekomen. Op tien minuutjes sta je aan Abattoir.

Met de wagen:

Via de grote ring

  • Neem uitrit 13, Dilbeek-Ninove-Molenbeek
  • Vanuit Gent-Antwerpen: links afslaan, Ninoofsesteenweg volgen tot bij de 9de stoplichten. 
  • Vanuit Bergen-Parijs: rechts afslaan, Ninoofsesteenweg volgen tot bij de 8ste stoplichten.
  • Aan de stoplichten: rechts afslaan, de tramsporen volgen, het kanaal van Charleroi oversteken.
  • De Jules Ruhlstraat ligt rechts, net voorbij het kanaal.
  • De ingang van de parking Delacroix ligt halfweg deze straat.

Via de kleine ring

  • Bij het Zuidstation, richting Baraplein nemen en de Clémenceaulaan volgen.
  • Aan het kruispunt met de Bergensesteenweg rechtdoor de Ropsy Chaudronstraat volgen.
  • De twee stierenbeelden aan uw linkerzijde voorbijrijden en 50m verder links ligt de Jules Ruhlstraat, met halfweg deze straat de ingang van de parking Delacroix.

 

Foto: Pixabay
Adres 

Ropsy Chaudronstraat 24, bus 48

1070 Brussel   

Datum 
woensdag, 28 april, 2021 - 09:30 tot 14:00
Prijs 
niet-leden €90 | leden €45
Begeleider 
Nora Kotroo / Barbara Fruyt / Sarah Eelen
Lees ook 

Vorming en begeleiding over vrijwilligerswerk op maat van jouw organisatie

Vrijwilligers