U bent hier

Inspiratiedag coöperatief wonen

Ook dit jaar slaat Febecoop de handen in elkaar met enkele partners, waaronder het Kenniscentrum WWZ, om de inspiratiedag coöperatief wonen te organiseren. Het belooft ook deze keer een boeiende een leerrijke dag te worden die alle facetten rond coöperatieve woonprojecten zal belichten. Van de zeven waarden van een wooncoöperatie tot formules om van jouw coöperatie een succes te maken.

Sessie 1: Betaalbaar wonen

Hoe realiseren coöperaties betaalbaar wonen? Het ene coöperatieve woonproject is het andere niet. De zelfsturende dimensie zorgt er namelijk voor dat er net zoveel varianten zijn als er projecten bestaan. Deze sessie biedt je een overzicht van de mogelijkheden en een praktijkgerichte getuigenis door een aantal coöperaties.

Sessie 2: Kansen voor wooncoöperaties – studie Cera

Deze sessie bestaat uit twee luiken: eerst een informatief deel waar we een aantal goede praktijken voor de werking van wooncoöperaties tonen. Deze goede praktijken hebben we geleerd uit internationaal onderzoek en hebben we vertaald naar bruikbare tips voor Vlaamse wooncoöperaties. In het tweede luik gaan we verder in op concrete vragen van deelnemers, in verband met de coöperatieve ondernemingsvorm, bij het opzetten of implementeren van hun wooninitiatief. De vragen kunnen op het moment van inschrijving bezorgd worden.

Sessie 3: Ontdek spelenderwijs de 7 waarden van een wooncoöperatie

Een interactief spel voor 4 tot 6 deelnemers per tafel, waarbij deze samen op zoek gaan naar de goede antwoorden op de 7 vragen. In een maquette op de tafel zitten 21 antwoorden verstopt. Het is aan de deelnemers om een strategie te bedenken hoe ze de antwoorden eruit halen. Vervolgens dienen ze het juiste antwoord aan elke vraag te koppelen. Hiervoor dienen ze alle mogelijkheden te bespreken, want voor elke vraag zijn er drie mogelijke antwoorden maar slechts één correct antwoord. Nadat alle deelnemers de antwoorden aan de vragen koppelden, bespreken we dit in groep.

Sessie 4: Wooncoöperaties succesvol of niet?

Er zijn de vele initiatiefnemers die enthousiast werden over de coöperatieve formule maar deze uiteindelijk niet in hun woonproject hebben opgenomen omwille van de hindernissen. En dan zijn er de pioniers, de doorzetters die de meet halen of die soms hun concept moesten afzwakken om te slagen. Mensen om te huldigen en projecten om van te leren. Wat zijn de succesfactoren en de hindernissen?

Sessie 5: Coöperatie niveau II

Coöperaties stellen niet het vergoeden van risicokapitaal voorop, maar het bevredigen van de behoeften van mensen of organisaties. Ze vertrekken dus van andere principes, en natuurlijk hebben ze ook andere spelregels nodig dan ‘klassieke’ vennootschappen…

Sessie 6: Combinatie wooncoöperatie met zorg/inclusie

Wooncoöperaties zijn talrijk in sommige van onze buurlanden. Daar bestaan er, naast zuivere wooncoöperaties (enkel en alleen wonen), ook coöperaties die inzetten op wonen plus collectief gedragen zorg en inclusie. In ons land komt deze vorm stilaan op gang. Wat bestaat er al, wat is er mogelijk, en waar moeten we op letten?

Inschrijven kan je doen op het inschrijvingsformulier www.cooperatiefvlaanderen.be. De prijs is 35 euro en dient u op voorhand te storten op het rekeningnummer BE98 5230 8024 0293. De locatie is het provinciehuis van Vlaams-Brabant: Provincieplein 1, 3010 Leuven.
Adres 

Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Datum 
zaterdag, 28 november, 2020 - 09:30 tot 16:30