U bent hier

De kracht van samenwerking, en wat daarvoor nodig is

Steeds meer organisaties en hulpverleners werken samen om kinderen en jongeren met een specifieke zorgbehoefte of personen met een (vermoeden van) handicap zo optimaal mogelijk te begeleiden. Het Intersectoraal Netwerkmoment in 2016 nam de voorwaarden en de effecten van die samenwerking onder de loep. Vanuit welke basishouding werk je samen? Hoe begin je er aan? Hoe bereik je een win-win? Samenwerken is een bewuste keuze die tijd, regelmaat en engagement vraagt.

  • Samenwerking gaat niet alleen over de uitwisseling van expertise maar ook over de basishouding om elkaar te leren kennen, om samen op weg te gaan en om telkens weer hindernissen te overwinnen. Iedereen heeft vooroordelen, van ‘met die kan je echt niet samenwerken’ tot ‘met die is alles opgelost!’ Dit mentale beeld van ‘draken en prinsessen’ moet je kunnen loslaten.
  • Vertrek met een open houding, vanuit nieuwsgierigheid. Ontdek elkaars verschillen, en ga op zoek naar wat je verbindt. Je kan altijd iets leren van anderen. Je eigen manier van werken is niet de enig mogelijke. Verschillen zijn vaak interessant. Ga aan de slag met doelen die je samen kan realiseren
  • Elke sector heeft zijn eigen vakjargon, afkortingen en referentiekader. In contact met andere sectoren is het belangrijk je daar bewust van te zijn. Elkaar leren begrijpen vraagt bereidheid en een open geest.
  • Door samen te werken, kom je als hulpverlener terecht in een nieuwe omgeving. Naar anderen toegaan is anders dan anderen tot bij jou laten komen. Plots word je geconfronteerd met andere vragen, gewoontes, vergadercultuur of procedures. Dat is een grote omslag in dagelijkse routines. 
  • Samenwerken is een continu proces van overleg, evaluatie en bijsturing. Telkens weer moet je nadenken over vragen zoals ‘Wat verwacht je?’ ‘Hoe past dat in je werking?’ ‘Welk model werkt en wat werkt niet?’ ‘Hoe maak je je ambities concreet?’ 
  • Een duurzame samenwerking speelt zich simultaan af op drie niveaus: de begeleiding van cliënten, overleg tussen hulpverleners op de werkvloer, en de beleidskeuze van het management om in samenwerking te investeren.
Contact 
els.nolf@kenniscentrumwwz.be

Els legt verbanden tussen organisaties en sectoren, ondersteunt welzijnswerkers via intervisie en casussen, bijvoorbeeld in de groep Bruggenbouwer. Momenteel gaat er veel aandacht naar ondersteuning in het kader van de huidige personeelskrapte (Project Op Niveau). Ze ondersteunt ook o.a. het platform 'Regio-overleg Thuislozen Brussel". Dankzij de contacten op het terrein, heeft ze een schakelfunctie tussen het werkveld en het beleidsvoorbereidende werk van Kenniscentrum WWZ.

Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg