U bent hier

Het digitaal gebruik van essentiële diensten, niet gelijk voor alle Belgen

In haar strijd tegen digitale uitsluiting vroeg de Koning Boudewijnstichting onderzoekers van de UCLouvain, in samenwerking met de VUB, om de ongelijkheid in het gebruik van digitale essentiële diensten onder de loep te nemen (e-administratie, e-banking, e-gezondheid, e-commerce).

In 2020 steeg het gebruik van digitale basisdiensten, in meer of mindere mate, onder druk van de Covid-19-crisis. E-banking is de meest gebruikte onlinedienst in België (82%), gevolgd door e-commerce (71%). Het gebruik van e-administratie blijft eerder stabiel (68%), op e-gezondheid wordt weinig beroep gedaan (39%).

Maar achter deze cijfers gaan grote verschillen schuil die nauw samenhangen met inkomen en opleidingsniveau, en met internetgebruik. Hoewel het gebruik van online diensten globaal gezien hoger ligt in Vlaanderen, zien we een inhaalbeweging in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië.

Voor veel personen staat het gebruik van internet niet noodzakelijk gelijk aan ‘administratieve vereenvoudiging’. Ook hier zijn opleidingsniveau en inkomen bepalend: slechts één internetgebruiker op de drie met een laag opleidingsniveau (32%) of een laag inkomen (29%) meent dat het internet zorgt voor meer eenvoudige administratieve handelingen.

Alle betrokken actoren dragen een gedeelde verantwoordelijkheid: ervoor zorgen dat niemand aan de zijlijn moet blijven staan. Het is dan ook van wezenlijk belang te zorgen dat digitale dienstverlening toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Maar ook het blijven aanbieden van andere toegangsvormen tot deze diensten is essentieel.

Lees meer op de website van de Koning Boudewijnstichting

Lees ook 
digitaal op de trein

Het Kenniscentrum WWZ startte een traject om aan digitale inclusie te werken

Welzijn

Deel je digitale ervaringen en vragen met andere organisaties uit zorg en welzijn.

Agenda

Omdat Claudia het online klachtenformulier niet degelijk ingevuld kreeg, heeft ze twee vliegtickets naar Peru niet kunnen recupereren.

Lees meer
verhaal

De 73-jarige Germaine is niet angstig, maar eerder onwetend en onkundig op het net.

Lees meer
verhaal
Anda

Anda bestelde al enkele keren iets dubbel of iets verkeerd. Dat was meestal door de complexe taal op de website.

Welzijn