U bent hier

Hoe Femma aan diversiteit werkt

"Onze oudere groepen staan model voor onze nieuwe."

In 2020 bestaat Femma 100 jaar. Een eeuw geleden bonden kristelijke arbeidersvrouwen (KAV) de strijd aan tegen de armoedige leef- en werksituatie van arbeiders en arbeidsters. Zij organiseerden vorming, deden syndicaal werk, en ontplooiden sociale, religieuze, educatieve en culturele initiatieven. Tot op vandaag geven vrouwen mee vorm aan een snel veranderende samenleving. Bijna 800 Femma-groepen verenigen en verbinden meer dan 70.000 leden in Vlaanderen en Brussel. Fadma Bellagmouch, coördinator van Femma Brussel, vertelt hoe Femma aan  diversiteit werkt. 

“Femma telt in Brussel 23 groepen. Mijn missie is dat vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, dat ze daar zingeving in vinden, dat ze reflecteren over de waarden van het leven. Ik probeer onze leden te versterken, zodat ze zich ontpoppen tot zelfstandige, gelukkige vrouwen.Nog niet zo lang geleden bestond KAV vooral uit Belgische vrouwen die al lang lid waren. Inmiddels zijn er ook groepen jongeren met diverse achtergrond. De eerste generatie migrantenvrouwen werd nooit gestimuleerd om een actieve rol op te nemen in de samenleving. 

Inmiddels zijn er ook groepen jongeren met diverse achtergrond. De eerste generatie migrantenvrouwen werd nooit gestimuleerd om een actieve rol op te nemen in de samenleving. De nieuwe generaties met migratieachtergrond zitten vol sterke vrouwen die zich willen ontplooien en hun plaats afdwingen in de maatschappij. 

De nieuwe generaties met migratieachtergrond zitten vol sterke vrouwen die zich willen ontplooien en hun plaats afdwingen in de maatschappij. Net dat is de missie van Femma, we geven hen dat zetje en vertrouwen. Zo bouwen wij voort op onze geschiedenis. Onze oudere groepen staan model voor de nieuwe.”

Nieuwe dynamieken
“De voorbije 2 jaar zijn er acht nieuwe groepen gestart, die op hun beurt weer vrouwen uit andere Brusselse wijken inspireren. Ons netwerk blijft groeien door mond-tot-mondreclame, Facebook en persoonlijke contacten. Ik ben vaak op het terrein om bruggen te bouwen tussen mensen en nieuwe contacten te leggen. Van op je bureau kan je immers geen groepen creëren. Pas als je onder de vrijwilligers staat, levert dit zijn vruchten op. Wanneer organisaties ons contacteren, ga ik daar altijd graag op in. Zo deed D’Broej Centrum West een beroep op ons om een werking met vrijwilligers verder uit te bouwen tot de schitterde vrouwengroep Molenbeek Parels. Zij hebben lessen Nederlands, koken en naaien en organiseren een maandelijks theesalon om elkaar te ontmoeten.
Een ander voorbeeld is een oudergroep, waar ik op vraag van de Brede School mee ging praten. Die groep had een duwtje in de rug nodig om in zichzelf te blijven geloven en zich verder te ontplooien. Inmiddels organiseren ze weer volop activiteiten en zijn ze met mama’s en kinderen zelfs een weekend naar de Ardennen geweest. Een andere groep is Femma Féminine. Zij hadden na twee maanden al een activiteit met 50 deelnemers en organiseren ook lessen Nederlands. Zij willen niet alleen moeder zijn, maar vol in de maatschappij staan en andere vrouwen daarin meenemen. Daar steun ik hen in. Die bal is volop aan het rollen op het terrein.”

Een groeiende diversiteit
“Onze meeste leden zijn van Belgische afkomst, maar Femma wordt steeds meer divers. Voor de jongere generatie is dat vanzelfsprekend. Onze Wondergirls bijvoorbeeld zijn tussen 18 en 25 jaar en een mix van culturen. Als schoolvriendinnen vonden zij inspiratie bij hun moeders van de Molenbeek Parels en inmiddels vormen zij een zelfstandige Femma-groep. Zij zamelden geld in en gingen spullen uitdelen aan daklozen. Diversiteit is een leidraad in heel onze werking. Wij vinden onze klassieke groepen even belangrijk als onze nieuwe leden. Iedereen moet zijn plek kunnen vinden. Op ‘Brussel Ontmoet’ brengen we alle groepen samen om elkaar beter te leren kennen. We stimuleren de diversiteit in alle groepen. Met de klassieke groepen proberen we vrouwen met migratie-achtergrond te bereiken, in de nieuwe groepen streven we naar meer variantie in afkomst. We willen overal die openheid.”

Voorbeeldfunctie
“Ik werk graag met al onze groepen, maar voor de diverse groepen ben ik een voorbeeldfiguur. Door mijn Marokkaanse afkomst ontstaat bij veel vrouwen het gevoel ‘zij weet wat ons leven is, zij kent onze obstakels, zij gelooft in ons.’ Veel vrouwen hebben dat klein duwtje in de rug nodig om stappen te zetten. Mijn hoofdtaak is nieuwe initiatieven te begeleiden of te ontwikkelen. Groepen die goed draaien, geef ik door aan een collega. Soms krijg ik de reactie ‘neen Fadma, blijf bij ons’. Zij vertrouwen mij en voelen zich verbonden. Dat geloof in zichzelf en de manier waarop ze hun talenten ontplooien, sterkt mij als begeleidster. Dat drijft mij ook, vrouwen die zich verenigen over hun verschillen heen. Hun succesverhalen raken mij. Zo was ik onlangs op een feest waar ook Marokkaanse mannen waren. Het was fantastisch om zien hoe die mannen supporterden en zelf genoten van hun actieve vrouwen. Ik geloof echt dat Femma een belangrijke rol kan spelen in het leven van nog veel meer vrouwen.”

Veel vrouwen hebben dat klein duwtje in de rug nodig om stappen te zetten. Hun succesverhalen raken mij. Zo was ik onlangs op een feest waar ook Marokkaanse mannen waren. Het was fantastisch om zien hoe die mannen supporterden en zelf genoten van hun actieve vrouwen.

Ondersteuning op maat
“Al onze groepen zijn autonoom, zij bepalen zelf hun werking. Wij bieden ondersteuning op vraag, individueel of in groep. Door mijn kennis van de sociale kaart kan ik contacten leggen met andere organisaties, of hen helpen steun aan te vragen bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) of een vast lokaal te zoeken. Onze begeleiding is altijd op maat van de grote variatie aan groepen.”

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 211 02 46

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Lees ook 
gert van de harmonie

Lokaal Dienstencentrum De Harmonie wil met zowel hun personeel als hun cliënteel een afspiegeling zijn van de wijk. Lees hier meer over hun personeelsbeleid...

Welzijn
Zorg

Reflectietool voor divers-sensitieve projecten en acties.

Welzijn
binnentuin

“Toen ik hier 6 jaar geleden begon, had onze organisatie geen bewust diversiteitsbeleid. Ik vond dat een blinde vlek en probeerde al snel om dit thema op de...

Welzijn