U bent hier

Bedrijven hebben baat bij een geïntegreerd welzijnsbeleid

Het Fonds Van Mulders-Moonens ondersteunt de oprichting van het Infopunt - Geïntegreerd Welzijnsbeleid (Centrum Omgeving en Gezondheid - KULeuven). 

Een geïntegreerd welzijnsbeleid combineert maatregelen, programma’s en activiteiten om werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s te voorkomen, en om het welzijn en de gezondheid van de werknemer in al zijn aspecten te verbeteren.

Bedrijven hebben baat bij een geïntegreerd welzijnsbeleid.

Zorgzame organisaties worden gekenmerkt door een proactief en geïntegreerd welzijnsbeleid. In deze organisaties stellen werknemers vaker en sneller het gewenste gedrag, werken ze veiliger en zijn ze minder arbeidsongeschikt. Een geïntegreerde aanpak bespaart niet alleen kosten, maar verbetert ook de globale gezondheid, het welbevinden en de veerkracht van de werknemers zelf. Een multidisciplinaire aanpak draagt bij tot een betere implementatie van een geïntegreerd welzijnsbeleid en betere resultaten, en tot een verbeterd werkklimaat.

Een geïntegreerd welzijnsbeleid in een bepaalde context.

Werkgevers krijgen te maken met een aantal uitdagingen en trends. Een geïntegreerd welzijnsbeleid helpt om met deze uitdagingen om te gaan.

  • Meer aandacht voor de welzijnsbeleving van werknemers: Mede als gevolg van de coronacrisis wordt welzijn op het werk een topprioriteit van werkgevers. Sollicitanten en (toekomstige) werknemers verwachten ook aandacht voor welzijn en gezondheid.
  • Diversiteit en inclusie: Diversiteit en inclusie staat ook hoger op de agenda. Het wordt een onderdeel van 'employer branding'
  • Duurzaam ondernemen: Tal van organisaties bouwen aan een duurzaamheidsstrategie. Ze beheren hiermee de impact van hun activiteiten op de mens binnen en buiten de organisatie (people) en op het milieu (planet), en proberen diensten of producten te creëren die een meerwaarde zijn voor de maatschappij (profit).
  • Digitalisering: Organisaties zijn op zoek naar meer automatisering, een betere toewijzing van middelen, verbeteringen in processen en beleid en minder verspilling en inefficiëntieDigitalisering brengt heel wat veranderprocessen met zich mee.
  • Hybride werken: Organisaties worden geconfronteerd met de evenwichtsoefening tussen fysiek en virtueel werken en leidinggeven op afstand.
  • Retentie: Omwille van de ‘war on talent’ proberen werkgevers werknemers vast te houden met een retentiebeleid. Een retentiebeleid moet werknemers motiveren en aan de organisatie binden.
  • War on talent: De krapte op de arbeidsmarkt maakt het steeds moeilijker voor organisaties om talent te vinden.

Meer info: https://view.genial.ly/620656cb0e7dc5001861fc28/interactive-content-geintegreerd-welzijnsbeleid?hq_e=el&hq_m=6412509&hq_l=20&hq_v=82a76bb756 

Nieuws 
Agenda