U bent hier

Brusselse regering gaat eenoudergezinnen ondersteunen

Het Brussels Gewest telt bijna 65.000 eenoudergezinnen, waarvan 86% alleenstaande vrouwen zijn. De gezinnen worden vaak met tal van moeilijkheden geconfronteerd, zoals deeltijdwerk, beperkt inkomen, huisvestingsproblemen, moeilijke toegang tot kinderopvang ... De alleenstaande ouders dragen de zorgen op hun eentje en de coronacrisis heeft die problemen alleen maar erger gemaakt. Dat concludeerde de Brusselse Raad voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen in zijn verslag over de impact van COVID-19 op genderongelijkheid. Bovendien werkt het onevenwicht in alleenstaande moeders en vaders de genderongelijkheid in de hand. 

Daarom lanceert de Brusselse regering het Brussels plan ter ondersteuning van eenoudergezinnen. Zo wil het Gewest tegemoetkomen aan de specifieke noden en behoeften van eenoudergezinnen in Brussel en stelt 31 concrete maatregelen voor rond 5 gewestelijke actiepijlers: informeren, opleiden en sensibiliseren, toegang tot een kwaliteitsvolle woning, tewerkstelling en beroepsopleiding, stadsbeleid en mobiliteit. 

Het plan werd aangestuurd door Nawal Ben Hamou, Alain Maron, Bernard Clerfayt, Barbara Trachte en de sociale gesprekspartners van Brupartners. Je kan het plan lezen via de website alleenstaandeouder.brussels, of klik hier.

 

Foto: Tom Bruelemans

Lees ook 
Cover cahier Brusselse gezinnen met kleine kinderen in precaire leefomstandigheden

Dit cahier geeft een inkijk in het leven van gezinnen in kwetsbare leefomstandigheden en in de gezinsondersteuning op het terrein. We geven hulpverleners en...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
kinderen

Veel Brusselse welzijns- en zorgvoorzieningen niet altijd voldoende toegankelijk voor de meest kwetsbare inwoners. Het overlegplatform Inclusief Brussel wil...

Welzijn
kinderen

Een groeiende groep van kinderen in Brussel leeft in zeer precaire leefomstandigheden.

Kennis
Welzijn