U bent hier

Het Kenniscentrum WWZ werkt aan een nieuwe situatieanalyse personen met een handicap

Personen met een handicap die nood hebben aan gespecialiseerde zorg en ondersteuning kunnen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een persoonsvolgend budget aanvragen.

Zo een budget krijg je niet direct, je moet eerst een aanvraagprocedure doorlopen en dan wordt jouw aanvraag op een wachtlijst geplaatst. In Vlaanderen wachten er 15.932 personen op zo een budget, in Brussel slechts 153 personen. Zo een budget is wel essentieel om de nodige zorg en ondersteuning te kunnen krijgen van bijvoorbeeld een persoonlijk assistent of gespecialiseerde zorgaanbieder.

Bruzz heeft hierover een artikel geschreven waar ze cijfers combineren met verhalen van Brusselaars. Onze collega Sjoert Holtackers werd voor dit artikel ook geïnterviewd.

Ondertussen werkt het Kenniscentrum WWZ samen met de VUB aan een nieuwe situatieanalyse personen met een handicap. Hiervoor krijgt het Kenniscentrum WWZ projectmiddelen van de VGC. De vorige situatieanalyse dateert van 2008, hoog tijd voor een update. In deze situatie analyse willen we bij de betrokken overheden veel cijfers verzamelen om een goed beeld te krijgen van de situatie rond personen met een handicap. Anderzijds willen we ook de personen met een beperking, hun netwerk en hulpverleners aan het woord laten. We willen weten hoe zij het leven in Brussel beleven en welke ervaringen zij hebben met het systeem van de persoonsvolgende financiering.

We willen deze bevindingen ook voorleggen aan beleidsmakers en samen met hen reflecteren over de resultaten.

Het onderzoeksrapport zal eind 2020 verschijnen. Nadien schrijven we er ook een cahier over waar we de analyses verrijken met verhalen en inspirerende voorbeelden.

Lees ook 

BROG, persoonvolgende financiering, intersectorale netwerking en veel meer.

Welzijn
Zorg
Agenda