U bent hier

Internationale dag van de ouderen: vier mee op 1 oktober

Sinds 1990 vieren we elk jaar op 1 oktober de Internationale Dag van de Ouderen. Zo'n 165.000 Brusselaars zijn ouder dan 65 jaar. Tegen 2040 wordt er verwacht dat er 210.000 ouderen zullen zijn in Brussel. Wereldwijd zal het aantal senioren zelfs verdubbelen in de komende drie decennia. 17% van alle Brusselse senioren heeft niet de Belgische nationaliteit. In Vlaanderen is dat maar 3% van alle ouderen. Veel ouderen verkeren in een socio-economisch kwetsbare situatie en blijven vaak onzichtbaar voor de rest van de stad.

De (gekleurde) vergrijzing is een feit. Daarom besteden we op 1 oktober aandacht aan ouderen en hun plek in de samenleving. Doe jij ook mee?

> Sensibiliseringsactie 'Zeg het met een bloem' van Het BuurtPensioen: geef een bloem aan een oudere in jouw buurt. Een eenvoudig maar attent gebaar dat eigenlijk al volstaat om iemands dag letterlijk op te fleuren en zo ook het toenemende isolement onder ouderen te doorbreken. Bovendien word je zelf op die manier ook meer bewust van de ouderen die in iemands omgeving wonen. Kom een handje helpen tijdens de voorbereiding of geef gewoon een bloemetje aan iemand in je buurt op 1 oktober! 

> Themadag Gekleurde wijsheid: een rijkgevuld programma om de ervaringen en diversiteit van Brusselse ouderen in de spotlights te zetten. Ontdek de wereld vanuit hun ogen en leer hoe ze in het leven staan. Deze activiteit is volzet, maar je kan je nog op de wachtlijst zetten.

Cynthia van Thiel

cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 48

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Katrien Vervoort

katrien.vervoort@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 42

Katrien is zich volop aan het inwerken om binnenkort de fakkel over te nemen van Charlotte als coördinator van Het BuurtPensioen. Katrien gelooft sterk in het potentieel van informele burenhulp, zowel op vlak van zorg voor onze ouderen als voor het aangenamer maken van onze wijken. Ze zet nu volop mee haar schouders onder het project om de burenhulpnetwerken verder uit te bouwen en ze van een duurzame toekomst te verzekeren. Voor meer informatie omtrent Het BuurtPensioen kan u bij haar terecht

Lees ook 

Brussel is gekend als het ‘jongste’ gewest in België, maar het heeft ook het hoogste aandeel 80-plussers

Welzijn
Wonen
Zorg
man met hoed

Wij geloven in de wijsheid en waardigheid van senioren

Welzijn
Zorg

1 oktober is Internationale Dag van de Ouderen. Wij ‘vieren’ die dag door Brusselse ouderen aan het woord te laten. We zetten al hun rijke ervaringen en...

Agenda

Zoek een antenne in je buurt

Zorg
Kennis
cover cahier

De ontwikkeling van lokale netwerken die de sociale cohesie bevorderen, moeten een structureel onderdeel worden van het stedelijke welzijnsbeleid.

Welzijn
Kennis
Vrijwilligers

Help mee met onze actie 'Zeg het met een bloem' ter sensibilisering van de Internationale Dag van de Ouderen op 1 oktober.

Agenda