U bent hier

Nieuws rond welzijn, wonen en zorg

Primaire tabs

HerstelAcademie Brussel biedt cursussen aan rond psychisch herstel en mentaal welzijn

maandag, 17 januari, 2022 - 09:30

De HerstelAcademie is een nieuw initiatief in het herstelgericht werken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is een plek waar men kan werken aan ‘Persoonlijk Herstel’. Het gaat over een proces van opbouwen van een zinvol leven. Een biotoop waar een wereld van ziekte, isolement en beperking geruild kan worden met een omgeving van hoop en zelfsturing, keuzes maken, leren en zingeving, participatie aan de gemeenschap in onderlinge steun en verbondenheid. De HerstelAcademie biedt vorming aan mensen die willen werken aan hun dagdagelijkse moeilijkheden, om zo opnieuw grip te krijgen op hun leven. Je mag samen met een...Lees meer

Uitbreiding premie projectbegeleiders collectieve renovaties (burenpremie)

maandag, 20 december, 2021 - 14:09

De Vlaamse Regering breidt de burenpremie uit voor de projectbegeleiders van collectieve renovaties, en voorziet hiervoor een budget van 2 miljoen euro (1 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds en 1 miljoen euro uit het Energiefonds).

Sinds 2017 moet elke elektriciteitsdistributienetbeheerder in Vlaanderen de collectieve aanpak van renovatiewerken van woningen, wooneenheden of woongebouwen ondersteunen. Dit gebeurt door samen te werken met projectbegeleiders collectieve renovatie. De projectbegeleiders worden ook financieel vergoed door de elektriciteitsdistributienetbeheerder voor hun gemaakte begeleidingskosten.

De burenpremie is de vergoeding die projectbegeleiders binnen collectieve renovatieprojecten krijgen voor de kosten die ze maken bij het begeleiden van...Lees meer

Zo zag de kijkstage van Lieselot bij Pigment eruit

dinsdag, 14 december, 2021 - 14:16

Elk jaar kunnen hulpverleners in Brussel een bezoekje brengen aan een organisatie in het kader van de kijkstages ‘Bij een ander’. Dankzij een kijkstage leer je je collega’s in het werkveld beter kennen en word je ondergedompeld in de werking van een andere organisatie. Ook het team van Kenniscentrum WWZ trok erop uit. Lieselot liep een voormiddag mee in het onthaal voor mensen zonder wettig verblijf van Pigment, waar mensen een kop koffie, een douche en een babbeltje aangeboden krijgen.

Lieselot: Toen ik toekwam aan het Kaaitheater, waar het onthaalmoment twee keer per week plaatsvindt, werd...Lees meer

Human Rights Day en de SDG's

dinsdag, 7 december, 2021 - 16:57

Vrijdag 10 december is het Human Rights Day, of Dag van de mensenrechten. Wereldwijd vragen verschillende mensenrechtenorganisaties als de Verenigde Naties en Amnesty International aandacht voor de rechten van de mens.

Ter gelegenheid van Human Rights Day zetten we graag SDG 10 in de kijker. De Sustainable Development Goals of SDG's van de Verenigde Naties reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.Lees meer

Oproep: Platform-K zoekt dansers!

woensdag, 1 december, 2021 - 10:24

Ken of ben jij iemand die ervan droomt om danser te worden? Op een podium te staan? Of mee te draaien in een professionele dansvoorstelling? Maak kennis met Platform-K!

Platform-K dat is …

Een dansgezelschap voor personen met een beperking.

Een hedendaagse dansopleiding voor personen met een beperking, talent en ambitie om professioneel te groeien als danser.

Professionele dansproducties met dansers met en zonder beperking.

En Platform-K is op zoek naar ...

Dansers! In januari 2022 start Platform-K met een dansopleiding in Brussel voor...Lees meer

Linde Van Ishoven van Unia: "Zelfstandig leven is kiezen, en soms een beetje verliezen"

dinsdag, 30 november, 2021 - 10:06

Dit artikel werd gepubliceerd in het cahier 'Inclusie voor personen met een handicap in Brussel'. Je kan het cahier hier bestellen.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia wil gelijke kansen bevorderen voor iedereen in de samenleving, ook voor personen met een handicap. De-institutionalisering speelt daarin een belangrijke rol. Lees meer

statistiek

Het digitaal gebruik van essentiële diensten, niet gelijk voor alle Belgen

vrijdag, 26 november, 2021 - 09:51

In haar strijd tegen digitale uitsluiting vroeg de Koning Boudewijnstichting onderzoekers van de UCLouvain, in samenwerking met de VUB, om de ongelijkheid in het gebruik van digitale essentiële diensten onder de loep te nemen (e-administratie, e-banking, e-gezondheid, e-commerce).

In 2020 steeg het gebruik van digitale basisdiensten, in meer of mindere mate, onder druk van de Covid-19-crisis. E-banking is de meest gebruikte onlinedienst in België (82%), gevolgd door e-commerce (71%). Het gebruik van e-administratie blijft eerder stabiel (68%), op e-gezondheid wordt weinig beroep gedaan (39%).

Maar achter deze cijfers gaan grote verschillen schuil die nauw samenhangen met...Lees meer

Verslag intersectorale studiedag "Loslaten: het einde van de hulpverlening", 29 oktober 2021

donderdag, 25 november, 2021 - 08:51'Loslaten: het einde van de hulpverlening’ is een thema dat debat oproept.

Français - voir dessus

Grote opkomst op de intersectorale studiedag van de Week van de Thuislozenzorg op 22 oktober 2021 in het Circularium in Anderlecht. ‘Loslaten: het einde van de hulpverlening’ is een thema dat debat oproept. Enerzijds wordt de hulpverlening uitgedaagd om te gaan werken met kortere termijnen van begeleiding. Anderzijds stijgt de complexiteit van de hulpverleningsdossiers en zijn trage hulpverleningstrajecten vaak de enige weg. Dit spanningsveld stond centraal in de bijeenkomst van hulpverleners uit de thuislozenzorg, geestelijke gezondheidszorg en sector personen...Lees meer

Boek een workshop SDG’s in jouw organisatie

maandag, 22 november, 2021 - 12:23

Klimaatactieplannen, duurzaamheidslabels, maatschappelijk verantwoord ondernemen … geraak je er ook niet wijs uit? Roep dan onze hulp in! Wij zetten je graag op weg bij de opmaak van je actieplan en willen je daarbij actief ondersteunen. Duurzame doelstellingen opnemen in je meerjarenplanning is helemaal niet zo moeilijk. Je zal versteld staan wat je nu al (onbewust) doet. Een strategische aanpak helpt natuurlijk om de noodzakelijke vooruitgang te maken met betrekking tot de Klimaatdoelstellingen 2030-2050.

Het Kenniscentrum WWZ hanteert het internationale kader van de 17 SDG’s . Wij nemen je heel graag op sleeptouw.

Boek een workshop:...Lees meer

Cover cahier Inclusie voor personen met een handicap

Cahier Inclusie voor personen met een handicap in Brussel

donderdag, 18 november, 2021 - 15:58

Inclusie voor personen met een handicap lijkt evident, maar dat is het niet. Het vergt een gedurfd beleid dat in alle domeinen rekening houdt met handicap en dat de meest kwetsbare mensen niet vergeet. Van burgers vraagt het een mentaliteit die personen met een handicap niet als ‘anders’ beschouwt. Inclusie betekent een normaal en kwalitatief leven binnen de samenleving waarin je je eigen keuzes maakt.

Het Kenniscentrum WWZ en de Vrije Universiteit Brussel onderzochten – met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – wat er nodig is om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te...Lees meer