U bent hier

Nieuws rond welzijn, wonen en zorg

Primaire tabs

Photo voice: Mensenhandel door de ogen van slachtoffers

maandag, 19 oktober, 2020 - 10:59

Ter gelegenheid van de Europese Dag tegen Mensenhandel nodigt Pag-Asa u graag uit om virtueel hun tentoonstelling Photo-Voice te bezoeken!

Van 18 oktober tot 15 november zijn de foto's bedacht en geënsceneerd door de slachtoffers die PAG-ASA ondersteunt, voor iedereen toegankelijk op hun website.

Via deze tentoonstelling kun je luisteren naar de stemmen van slachtoffers van mensenhandel, die in deze tijd van corona-crisis nog onzichtbaarder zijn.

Geïnteresseerd? De afspraak staat op de pagina www.pag-asa.be/photovoice

Lees meer

screenshot webinar

‘We moeten veel actiever de behoeften en wensen van onze bewoners bevragen’

woensdag, 14 oktober, 2020 - 08:38

Dat persoonsgerichte zorg geen garantie vormt op cultuursensitieve zorg leerden we uit de afsluitende webinar ‘Hefbomen voor meer cultuursensitieve zorg in de woonzorgcentra’. Een “cultuursensitieve-check” is nodig bij persoonsgerichte zorg. Een ander thema was het belang om de buurt te betrekken bij je woonzorgcentrum ....Lees meer

screenshot webinar

‘Breek de muren van je woonzorgcentrum wagenwijd open’

dinsdag, 6 oktober, 2020 - 14:44

Wie hoopte kant en klare recepten te vinden was eraan voor de moeite tijdens het webinar ‘Hefbomen voor meer cultuursensitieve zorg in de woonzorgcentra’. Wel leerden de deelnemers dat dit een proces is van lange adem om tot een juiste cultuur te komen en dat je in de loop van dit traject af te rekenen krijgt met heel wat verborgen invloeden.

“Hoe de residentiële ouderenzorg aanzetten tot meer diversiteit en cultuursensitiviteit?” Het is een vraag die velen bezighoudt. In tijden van corona is het moeilijk alle geïnteresseerden op één plaats samen te krijgen, maar de webinar...Lees meer

Tubbe in uw woonzorgcentrum in Brussel?

maandag, 28 september, 2020 - 15:37

Waarover gaat het?

Een gedeelde visie, een echt levensproject en ‘iedereen participeert’ in het woonzorgcentrum : dit zijn de sleutelwoorden van het Tubbe-model met als vaste ‘decor’ de kwaliteit van de relaties die je ziet groeien tussen bewoners, families, leden van het personeel, de...Lees meer

Beeldbellen voor hulpverleners

woensdag, 26 augustus, 2020 - 16:36Naar een geschikte beeldbeltool voor hulpverleners in tijden van corona

Door de heropflakkeringen van COVID-19 zijn face-to-face contacten tussen hulpverlener en hulpvrager met een psychische kwetsbaarheid niet altijd mogelijk.

In een aantal situaties kunnen de noodzakelijke contacten verder gezet worden via beeldbellen. Maar sommige hulpverleners en hulpvragers beschikken niet altijd over de nodige infrastructuur (laptop, internet,…) of kennen de toepassingen van dit communicatiemiddel nog niet goed. HERMESplus biedt ondersteuning als ze niet over de mogelijkheden (infrastructuur of kennis) beschikken.

Ze hebben enkele laptops die we via de hulpverlener ter beschikking kunnen stellen voor hulpvragers...Lees meer

Het Kenniscentrum WWZ werkt aan een nieuwe situatieanalyse personen met een handicap

dinsdag, 25 augustus, 2020 - 16:43

Personen met een handicap die nood hebben aan gespecialiseerde zorg en ondersteuning kunnen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap een persoonsvolgend budget aanvragen.

Zo een budget krijg je niet direct, je moet eerst een aanvraagprocedure doorlopen en dan wordt jouw aanvraag op een wachtlijst geplaatst. In Vlaanderen wachten er 15.932 personen op zo een budget, in Brussel slechts 153 personen. Zo een budget is wel essentieel om de nodige zorg en ondersteuning te kunnen krijgen van bijvoorbeeld een persoonlijk assistent of gespecialiseerde zorgaanbieder.

Bruzz heeft hierover een artikel geschreven waar ze cijfers combineren met verhalen...Lees meer

cover cahier 14

Cahier Veerkracht in coronatijden

donderdag, 20 augustus, 2020 - 11:54

Op 14 maart 2020 ging België in lockdown om de corona-pandemie in te dijken. Zorg- en welzijnsorganisaties vingen meteen noodsignalen op van kwetsbare groepen zoals thuislozen, mensen zonder wettig verblijf, mensen in armoede, psychisch kwetsbaren, alleenstaande ouderen en ouders. Van dag op dag schakelden veel organisaties over op noodhulp, van voedselbedeling tot telefoonrondes, van huisbezoeken en onderwijssteun voor kinderen tot medische zorg voor daklozen en veel meer.

De Brusselse sectoren welzijn en zorg toonden in deze crisis een grote flexibiliteit, betrokkenheid en engagement. Er werden tientallen initiatieven genomen, burgers, middenveld en overheid werkten vlot samen. Duizenden Brusselaars in nood...Lees meer

Rondleiding 2020

dinsdag, 18 augustus, 2020 - 09:59

Wie meer te weten wil komen over wat het Kenniscentrum WWZ allemaal voor jullie kan doen, krijgt van ons een Rondleiding.

We vertellen alles over de Staten-Generaal Welzijn en Zorg en de opvolging ervan. Welk parcours legde Het BuurtPensioen af? Wat is nu buurtgerichte zorg en wat een zorgzame buurt? Hoe zorg je voor verbinding in een superdivers Brussel? Wat mag en kan een vrijwilliger? Welke interessante woonprojecten en -vormen bestaan er? Wat doen wij met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

Kom te weten waar het Kenniscentrum WWZ zich mee bezig hield en houdt en volg...Lees meer

Overzicht van coronamaatregelen voor mensen met een handicap

dinsdag, 28 juli, 2020 - 12:35

De voorbije maanden schreef Onafhankelijk Leven heel wat nieuwsberichten over de coronacrisis, de steeds veranderende richtlijnen en steunmaatregelen voor mensen met een handicap. Op hun website vind je een compleet overzicht van artikels die nog steeds actueel zijn: https://www.onafhankelijkleven.be/zelf-aan-de-slag/overzicht-van-coronamaatregelen .Lees meer

Extra coronapremie voor wie inkomensgarantie voor ouderen ontvangt

dinsdag, 28 juli, 2020 - 08:19

Door de coronacrisis ervaren heel wat mensen die het voordien al niet breed hadden, extra financiële problemen. De federale regering heeft nu beslist om ouderen die een inkomensgarantie (IGO) ontvangen tijdelijk een bijkomende sociale uitkering toe te kennen: de premie COVID-19.

Lees meer op de website van de Vlaamse Ouderenraad: https://www.vlaamse-ouderenraad.be/actualiteit/inkomen-armoede/extra-coronapremie-voor-wie-inkomensgarantie-voor-ouderen-ontvangt Lees meer