U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Uitzonderlijk 'Second Life'-meubelinitiatief

vrijdag, 26 november, 2021 - 10:38

Hu-bu verbindt de non-profit community en bedrijven om een meer inclusieve samenleving en circulaire economie te verwerkelijken. Zij vragen onder meer aan bedrijven hun kantoormeubilair niet weg te gooien of te vernietigen maar deze - gratis, eenvoudig en snel - een mooi welverdiend "tweede leven" te bieden in een vereniging of een school?

Er is een uitzonderlijk 'Second Life'-meubelinitiatief . Dit is een grootschalige actie van in totaal +- 3.000 artikelen van onberispelijke kwaliteit aangeboden door een bedrijf dat deel uitmaakt van de Big Four.

Hier zijn enkele belangrijke data met betrekking tot de implementatie:

-...Lees meer

statistiek

Het digitaal gebruik van essentiële diensten, niet gelijk voor alle Belgen

vrijdag, 26 november, 2021 - 09:51

In haar strijd tegen digitale uitsluiting vroeg de Koning Boudewijnstichting onderzoekers van de UCLouvain, in samenwerking met de VUB, om de ongelijkheid in het gebruik van digitale essentiële diensten onder de loep te nemen (e-administratie, e-banking, e-gezondheid, e-commerce).

In 2020 steeg het gebruik van digitale basisdiensten, in meer of mindere mate, onder druk van de Covid-19-crisis. E-banking is de meest gebruikte onlinedienst in België (82%), gevolgd door e-commerce (71%). Het gebruik van e-administratie blijft eerder stabiel (68%), op e-gezondheid wordt weinig beroep gedaan (39%).

Maar achter deze cijfers gaan grote verschillen schuil die nauw samenhangen met...Lees meer

SAAMO: een nieuwe naam voor Samenlevingsopbouw Brussel

maandag, 22 november, 2021 - 15:41

Samenlevingsopbouw Brussel vzw gaat voortaan door het leven als SAAMO Brussel. Daar ging een uitvoerig participatief traject aan vooraf waarbij mensen die uitsluiting ervaren maximaal werden betrokken.

"‘SAAM’ staat voor samen. ‘MO’ voor maatschappelijk opbouwwerk. Al slaat ‘MO’ even goed op ‘morgen’. Want de toekomst – een samenleving waarin er plaats is voor iedereen – daar zijn we dag in dag uit mee bezig. SAAMO werkte ook aan een nieuwe, krachtige stijl. De combinatie met een nieuwe naam die zacht klinkt maakt ons helemaal tot wie we zijn. We verbinden en we strijden. Vertaald in één slagzin:...Lees meer

Boek een workshop SDG’s in jouw organisatie

maandag, 22 november, 2021 - 12:23

Klimaatactieplannen, duurzaamheidslabels, maatschappelijk verantwoord ondernemen … geraak je er ook niet wijs uit? Roep dan onze hulp in! Wij zetten je graag op weg bij de opmaak van je actieplan en willen je daarbij actief ondersteunen. Duurzame doelstellingen opnemen in je meerjarenplanning is helemaal niet zo moeilijk. Je zal versteld staan wat je nu al (onbewust) doet. Een strategische aanpak helpt natuurlijk om de noodzakelijke vooruitgang te maken met betrekking tot de Klimaatdoelstellingen 2030-2050.

Het Kenniscentrum WWZ hanteert het internationale kader van de 17 SDG’s . Wij nemen je heel graag op sleeptouw.

Boek een workshop:...Lees meer

Cover cahier Inclusie voor personen met een handicap

Cahier Inclusie voor personen met een handicap in Brussel

donderdag, 18 november, 2021 - 15:58

Inclusie voor personen met een handicap lijkt evident, maar dat is het niet. Het vergt een gedurfd beleid dat in alle domeinen rekening houdt met handicap en dat de meest kwetsbare mensen niet vergeet. Van burgers vraagt het een mentaliteit die personen met een handicap niet als ‘anders’ beschouwt. Inclusie betekent een normaal en kwalitatief leven binnen de samenleving waarin je je eigen keuzes maakt.

Het Kenniscentrum WWZ en de Vrije Universiteit Brussel onderzochten – met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – wat er nodig is om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te...Lees meer

Maak kennis met het project GE_START | EN_AVANT

donderdag, 18 november, 2021 - 14:16

GE_START | EN_AVANT is een opleidingstraject gericht op het versterken van werknemers die aan de slag zijn binnen de sociale sector en/of personen die zich willen omscholen of bijscholen om een sociaal beroep te kunnen uitoefenen.

GE_START  traint de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen functioneren als sociale professional, op de werkplek en als student. Daarnaast brengt GE_START tijdens het traject relevante werkervaringen en leerbewijzen in kaart. Op die manier worden deelnemers voorbereid op en/of worden ze versterkt in het werken als sociale professional én het volgen van een opleiding binnen het studiegebied ‘sociaal-agogisch werk’....Lees meer

Themamiddag Personen met een handicap

donderdag, 18 november, 2021 - 09:17

Op dinsdag 16 november vond de lancering plaats van ons achttiende cahier, ‘Inclusie voor personen met een handicap in Brussel’. In de Concertzaal van de Koninklijke Bibliotheek verzamelden een 50-tal terreinwerkers en sympathisanten van de Brusselse sector voor personen met een handicap. Een goedgevuld programma mocht het cahier officieel de wereld in sturen.

In samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie onderzocht het Kenniscentrum WWZ wat er nodig is om Brusselaars met een handicap een volwaardige plek te geven in de maatschappij. De resultaten van dat onderzoek zijn...Lees meer

Aanbod vormingen BuurtPensioen november 2021 - juni 2022

woensdag, 17 november, 2021 - 17:36PROGRAMMA VORMINGEN bij het BuurtPensioen november 2021 – juni 2022

Om hun deelnemers voldoende te ondersteunen in hun engagement binnen het netwerk, zet Het BuurtPensioen de gratis opleidingen (5 thema's) verder. De sessies vinden zowel fysiek als online (via Zoom) plaats.

OPGELET : De sessies worden in het Frans aangeboden. Op verzoek kunnen ze ook in het Nederlands worden georganiseerd (met een minimum van 5 deelnemers). De sessies worden op twee verschillende tijdstippen aangeboden: 13.30 - 16.00 uur en 17.30 - 20.00 uur. De plaatsen zijn beperkt (10 personen per sessie). Een minimum van 5 personen...Lees meer
Foto vrijwilligers Pepinster

In een zorgzame buurt, is zorgen voor een verre buur een vanzelfsprekendheid

woensdag, 10 november, 2021 - 16:47

Onze collega Luc Lampaert schreef een bijdrage voor het tijdschrift Uil&Spiegel november-december 2021. De volledige editie kan je lezen op de website van GC Nohva. Je kan het artikel ook hier downloaden.

Op 14 juli 2021 gaan de hemelsluizen boven Wallonië helemaal open, nooit eerder gezien en meteen hebben ze het geweten. De ravage is bijzonder groot en roept herinneringen op aan gelijkaardige overstromingen in Vlaanderen en Nederland, ondertussen meer dan 5 decennia geleden. Was dit uitzonderlijk? Vermoedelijk wel. Was dit onvoorspelbaar? Helaas niet. Maar dat komen we pas veel later te...Lees meer

Infosessies Het BuurtPensioen

woensdag, 10 november, 2021 - 12:29

Algemene infosessies burenhulpnetwerk het BuurtPensioen

Burenhulpnetwerk het BuurtPensioen/Pens(i)onsQuartier is een lokaal netwerk van buren die zorg dragen voor elkaar in het dagelijkse leven. Bij het BuurtPensioen brengen we buren in contact met elkaar en begeleiden we hen in oplossingen voor hun kleine zorgvragen: van een korte babbel of telefoontje, tot boodschappen doen, een lift geven of helpen met de smartphone etc. Door buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, creëren we sociale verbondenheid op wijkniveau. We bouwen samen aan een zorgzame buurt waar buren makkelijk op elkaar kunnen rekenen, voor hulp, steun of gezelschap. We hopen zo...Lees meer