U bent hier

RIZIV-project voor de vergoeding van klinische psychologen/orthopedagogen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vanaf 1 april start de operationalisatie van de terugbetalingsmaatregel voor eerstelijnspsychologische/orthopedagogische zorg. De nieuwe rol van klinisch psycholoog / orthopedagoog maakt deel uit van deze hervorming binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor volwassenen. Dit betreft een eerste stap die het hulp- en zorgsysteem zal uitwerken voor een specifieke groep van patiënten met psychische problemen zoals angst, depressie en alcoholproblemen.

Het doel is een nieuw preventief aanbod in de GGZ, in aanvulling op het bestaande en om de link hiervan te versterken, enerzijds met de eerstelijn (huisartsen, ...) en anderzijds met de netwerken die gespecialiseerd zijn in de geestelijke gezondheidszorg.
Deze visie past in de filosofie van de hervorming binnen de geestelijke gezondheidszorg, met name een holistische en geïntegreerde aanpak waarbij de arts – in samenwerking met de klinisch psycholoog/orthopedagoog – een belangrijke plaats inneemt als referentiepersoon.

Momenteel is dit proefproject nog in een opstartfase. Het Brusselse contingent van psychologen en orthopedagogen zal geleidelijk worden samengesteld.

Informatieve fiche voor patiënten

Informatieve fiche voor huisartsen en psychiaters

Informatieve fiche voor psychologen

Lijst en contactgegevens van de psychologen en orthopedagogen die deelnemen aan het project (30/9/2019)