U bent hier

Uitbreiding premie projectbegeleiders collectieve renovaties (burenpremie)

De Vlaamse Regering breidt de burenpremie uit voor de projectbegeleiders van collectieve renovaties, en voorziet hiervoor een budget van 2 miljoen euro (1 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds en 1 miljoen euro uit het Energiefonds).

Sinds 2017 moet elke elektriciteitsdistributienetbeheerder in Vlaanderen de collectieve aanpak van renovatiewerken van woningen, wooneenheden of woongebouwen ondersteunen. Dit gebeurt door samen te werken met projectbegeleiders collectieve renovatie. De projectbegeleiders worden ook financieel vergoed door de elektriciteitsdistributienetbeheerder voor hun gemaakte begeleidingskosten.

De burenpremie is de vergoeding die projectbegeleiders binnen collectieve renovatieprojecten krijgen voor de kosten die ze maken bij het begeleiden van particuliere eigenaars vanaf de eerste interesse in de energetische renovatie van hun woning tot het aanvragen van de renovatiepremies voor de uitgevoerde renovatiemaatregelen. Uit feedback bleek dat de burenpremie bij de eerste renovatie onvoldoende is en te laat wordt uitbetaald (na het uitvoeren van de renovatiemaatregel), zodat er nu een extra vergoeding komt die al wordt uitgekeerd na het opstellen van het renovatierapport, dus kort na het opstarten van de begeleiding.

https://beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be/