U bent hier

Nieuws rond vrijwilligerswerk

Primaire tabs

Zoekt jouw organisatie vrijwilligers tijdens de coronacrisis?

maandag, 26 oktober, 2020 - 11:03Stuur je oproep door naar ons

Wij plaatsen jouw oproep op onze website. Onze websitepagina wordt mee gepromoot door VGC en Muntpunt. Je oproep wordt ook doorgestuurd naar iedereen die zich reeds kandidaat stelde als vrijwilliger. Laat ons horen of je extra handen kan gebruiken om te helpen. Doen!

Stuur via deze link je oproep naar ons

Zorg ervoor dat alles veilig verloopt, en gebruik de aanbevelingen van Het Vlaamse Steunpunt Vrijwilligerswerk als leidraad.

Photo by cottonbro from Pexels modified...Lees meer

Stickercampagne #WeVoluntHere

woensdag, 21 oktober, 2020 - 13:53Kleef de sticker op je raam

Voor ons is het kristalhelder: vrijwilligers verdienen aandacht en waardering. Niet alleen omdat ze doen wat ze doen, maar vooral ook voor wat ze betekenen. Ze zijn er in overvloed, maar de grote diversiteit aan vrijwilligersactiviteiten in de verschillende sectoren is bij veel mensen nog onbekend. Samen kunnen we de kracht van vrijwilligers(werk) zichtbaarder maken in het straatbeeld!

Hoe? Met de gloednieuwe campagne #WeVoluntHere!

In samenwerking met Plateforme Francophone du Volontariat ontwikkelden we sprekende stickers in 3 talen die we massaal verspreiden onder...Lees meer

buurtpensioen in actie

Brusselse buren helpen elkaar en verbinden onderling

maandag, 19 oktober, 2020 - 17:34

“Buren kunnen elkaar helpen op diverse manieren, dat kan gaan van een luisterend oor tot helpen bij de boodschappen, de hond uitlaten of een lift geven aan een minder mobiel persoon. Anderzijds willen we ook opnieuw mensen met elkaar verbinden. Heel wat mensen, zeker in grootsteden, zijn ongelooflijk eenzaam en dat valt de meesten heel zwaar. Een derde element is dat we daarbij altijd complementair zijn aan de professionele zorg.”

Deze mooie samenvatting van Het BuurtPensioen komt van Charlotte Hanssens in Samana-magazine van oktober 2020. Wie een mooi portret van het burenhulpnetwerk wil lezen, klikt op de ...Lees meer

cover cahier 14

Cahier Veerkracht in coronatijden

donderdag, 20 augustus, 2020 - 11:54

Op 14 maart 2020 ging België in lockdown om de corona-pandemie in te dijken. Zorg- en welzijnsorganisaties vingen meteen noodsignalen op van kwetsbare groepen zoals thuislozen, mensen zonder wettig verblijf, mensen in armoede, psychisch kwetsbaren, alleenstaande ouderen en ouders. Van dag op dag schakelden veel organisaties over op noodhulp, van voedselbedeling tot telefoonrondes, van huisbezoeken en onderwijssteun voor kinderen tot medische zorg voor daklozen en veel meer.

De Brusselse sectoren welzijn en zorg toonden in deze crisis een grote flexibiliteit, betrokkenheid en engagement. Er werden tientallen initiatieven genomen, burgers, middenveld en overheid werkten vlot samen. Duizenden Brusselaars in nood...Lees meer

Rondleiding 2020

dinsdag, 18 augustus, 2020 - 09:59

Wie meer te weten wil komen over wat het Kenniscentrum WWZ allemaal voor jullie kan doen, krijgt van ons een Rondleiding.

We vertellen alles over de Staten-Generaal Welzijn en Zorg en de opvolging ervan. Welk parcours legde Het BuurtPensioen af? Wat is nu buurtgerichte zorg en wat een zorgzame buurt? Hoe zorg je voor verbinding in een superdivers Brussel? Wat mag en kan een vrijwilliger? Welke interessante woonprojecten en -vormen bestaan er? Wat doen wij met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

Kom te weten waar het Kenniscentrum WWZ zich mee bezig hield en houdt en volg...Lees meer

Infopunt vrijwilligerwerk is opnieuw open

dinsdag, 30 juni, 2020 - 14:39

Ons Infopunt Vrijwilligerswerk is vanaf 1 juli opnieuw open

Zoek je vrijwilligerswerk dat bij je past? Wil je iets vragen, of eens van gedachten wisselen? Kom naar ons infopunt vrijwilligerswerk in Muntpunt op het gelijkvloers . Wij helpen je persoonlijk in je zoektocht naar het ideale vrijwilligerswerk. Je kan altijd langskomen zonder afspraak.

openingsuren juli en augustus 2020:

dinsdag 12 – 14 uur

woensdag 12 – 14 uur

donderdag 12 – 14 uur

Adres

Muntpunt: Munt 6 | 1000 BrusselLees meer

Organiseer jij een activiteit deze zomer? Stuur je oproep voor vrijwilligers naar ons

vrijdag, 19 juni, 2020 - 15:30

Deze zomer zal er anders uitzien dan de andere, maar niet minder geweldig! Een zomer van spelen met limieten, activiteiten doen in kleinere bubbels. Meer dan ooit hebben mensen nood aan sociaal contact.

Organiseert jouw organisatie deze zomer een activiteit? Zoek je hiervoor vrijwilligers die willen een handje toesteken?

Het matchen van vrijwilligers en organisaties; dat is waar we goed in zijn. Dus ook nu, in deze tijd, willen we mensen verbinden. Wij kunnen jou helpen en je oproep voor vrijwilligers verspreiden. Engelstalige en Franstalige oproepen zijn ook welkom.

Wij promoten je oproep...Lees meer

Elkaar helpen tijdens de coronacrisis

vrijdag, 27 maart, 2020 - 10:35

Wat kun je doen om andere Brusselaars te helpen tijdens de coronacrisis?Lees meer

corona-info

Blijf op de hoogte tijdens de Coronacrisis

donderdag, 26 maart, 2020 - 17:09

De coronacrisis dwingt een groot aantal organisaties tot een andere manier van werken. De aanpak is anders, de informatie is er (nog) niet, middelen moeten plots worden gezocht.

Hieronder lijsten we nuttige informatie op voor hulpverleners en -organisaties in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest die we verzamelen tijdens de coronacrisis. We hebben ze onderverdeeld in viif thema's . We pasten deze pagina's voortdurend aan. De update van 22/6/2020 is de laatste die we deden op deze pagina's, behalve op de pagina's met de getuigenissen en het vrijwilligerwerk. Eventuele nuttige informatie nemen we vanaf die...Lees meer

handen wassen

Maatregelen i.v.m. het Coronavirus

vrijdag, 13 maart, 2020 - 16:13

Het Kenniscentrum WWZ volgt de aanwijzingen van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus te beperken op.

Er is tijdens de werkuren weer een permanentie in het Lakenhuis (Lakensestraat 76). Een aantal collega's werkt wel nog steeds van thuis. Jullie kunnen ons steeds bereiken per e-mail. Ook de telefoonpermanentie is voorzien. Vergaderingen worden ofwel verschoven ofwel via video gehouden. Al onze vormingen en activiteiten worden uitgesteld of herwerkt naar een digitale oplossing. We brengen alle deelnemers op de hoogte. Zodra we een nieuwe datum kunnen vastleggen of een alternatieve oplossing voorzien, laten we dit weten. Ons Infopunt Vrijwilligerswerk...Lees meer