U bent hier

Zorg als motor voor nieuwe stadsontwikkeling

'Expeditie Begonia' - Op zoek naar variatie in Wonen en Zorg.

Een organisatie van Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen - Zorg (Nederland) | 11 oktober 2017 | Amersfoort

Wij waren er bij…

Bijna 600 professionals uit heel Nederland vonden elkaar in Amersfoort om stil te staan bij de samenhang tussen wonen en zorg, de grenzen van thuis wonen voor ouderen, mensen met een beperking of psychische problematiek en de (on)mogelijkheid van het beleid om langer thuis wonen te stimuleren.

Prof Anja Machielse onderstreepte vooral het belang van een ondersteunende woonomgeving en sociale netwerken in het kwaliteitsvol langer thuis wonen van kwetsbare ouderen.

Zorg wordt ook gezien als motor voor nieuwe stadsontwikkeling. Met de ontwerpprijsvraag Who Cares zet de RijksBouwmeester ontwerpers, planologen en stadsarchitecten er toe aan om samen met zorgprofessional na te doen denken hoe naoorlogse wijken  - gebouwd voor gezinnen -  geschikt te maken voor een vergrijzende samenleving. De winnaars worden 26 oktober bekend gemaakt, met het engagement om de winnende ontwerpen ook effectief te realiseren.

In de namiddag toonden een 40- tal inspirerende praktijken zich aan het publiek. Onze collega Luc Lampaert mocht er het project Samenhuizen Brussel voorstellen, bijgestaan door twee bewoners, Christaan en Natacha.

Meer informatie en overzicht van de voorgestelde projecten

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lees ook 
Woonproject