U bent hier

Begijnenstraat II

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Nursing unit voor bewoners met een meervoudige handicap en aanleunwoningen

Zonnelied vzw biedt diensten aan voor personen met een meervoudige handicap of met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). De vzw heeft acht locaties in en rond Brussel. Zonnelied kocht in 2010 het gebouw van Le Soir-Vlan in de Begijnenstraat in Molenbeek, verbouwde het helemaal en opende er in 2014 een ‘nursing unit’ voor 25 bewoners.

Zorg op maat

Zonnelied vzw biedt zorg op maat, 24 uur op 24 uur. De zorg vertrekt vanuit de noden en de levensloop van elke bewoner, met respect voor elk individu en in een huiselijke, warme sfeer.

De verschillende deelwerkingen van Zonnelied werken samen op dezelfde locatie.

  • De Pioen verzorgt acht volwassenen met een meervoudige beperking. Het belangrijkste is dat zij zich thuis voelen in een vertrouwde, stabiele omgeving. Er is veel aandacht voor ontmoeting en contact, waarbij het team ook steun biedt aan de mantelzorgers van de bewoners. Indien mogelijk zijn er eenvoudige activiteiten zoals wandelen of zwemmen, er is een verwenbad, een snoezelhoek, een zonnig dakterras, enzovoort.
  • Toen-dra begeleidt dertien mensen met NAH die in individuele studio’s wonen. De studio’s hebben een aangepaste keuken en badkamer, en ook een tillift. Soms gebeurt de begeleiding individueel, soms in groep. De verzorging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de familie van de bewoners.
  • Dagcentrum Kadans richt zicht tot de bewoners met NAH en biedt ateliers aan (klei, tekenen, schilderen, werken met textiel, houtbewerking, media, sport en beweging, …), zoekt mee naar werk buitenhuis, neemt deel aan buurtactiviteiten en biedt therapievormen aan zoals geheugentraining, taalprogramma’s, cognitieve therapie, enzovoort.
  • Dora is een dagcentrum dat buurtbewoners begeleidt bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, samen een culturele uitstap maken, sport en ontspanning, enzovoort.

De Begijnenpassage

Zonnelied werkt samen met andere partners, zoals Familiehulp, die op de site een CADO (collectieve autonome dagopvang) uitbaat, en met het project Begijnenstraat I verderop in de straat. Daarnaast is het de bedoeling om met het project Begijnenpassage de hele wijk te betrekken.

Begijnenstraat 54, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Luchtopname van deze site
Luchtopname van deze site