U bent hier

Biloba

Aanspreekpunt 

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Ook interessant: 

Publicaties

  • ‘Op weg naar het Maison BILOBA Huis: vrouwen en mannen vertellen’ 

Dit boekje toont de gebruikte participatiemethodiek.

Extra info 

Maison-Biloba-Huis is een kleinschalig woonproject, vlak bij het noordstation. Naast een centrum voor dagopvang voor senioren, zijn er ook 15 appartementen voor kwetsbare buurtbewoners.

  • Er is een gemeenschappelijke leefruimte waar men samen kan eten, een feest organiseren of de familie ontvangen. Er is een stille ruimte voor iedereen, ongeacht nationaliteit, religie, leeftijd of achtergrond. Er is een gemeenschappelijk washok.
  • Op de benedenverdieping is een sociaal restaurant waar vrijwilligers één keer per week koken voor bezoekers uit de buurt. De vrijwilligers zijn Belgische, Afrikaanse, Italiaanse, Marokkaanse, Turkse en Zuid-Amerikaanse buurtbewoners.
  • De bewoners komen ook regelmatig samen voor een vergadering of een activiteit.

Biloba biedt zelf geen zorg aan, maar staat garant dat iedereen de zorg en hulp krijgt die hij nodig heeft om zelfstandig te kunnen wonen.

Initiatiefnemers

Dit samenwoonproject kwam tot stand in samenwerking met de bewoners zelf. Zij hebben veel verschillende nationaliteiten, en vormen zo een staalkaart van de buurt.

  • Het initiatief kwam van de organisaties Maison Médicale du Nord, Aksent vzw en sociaal ontwikkelaar EVA vzw.
  • Zij richtten samen de coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk E.MM.A. op voor de financiering van de aankoop en renovatie van het pand.
  • Het verhuren van de woningen gebeurt in samenwerking met de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij.

Participatie

De initiatiefnemers besteedden veel zorg aan de begeleiding en participatie van de doelgroep, zowel senioren als hun mantelzorgers. Hoewel die participatieve aanpak niet vanzelfsprekend was - niemand had daar ervaring mee - zijn alle bewoners opgetogen over het resultaat. “Het is hier zoals een familie”, zeggen ze. Dat resultaat is er niet zomaar vanzelf gekomen, maar enkel mits veel overleg en mankracht om alles in goede banen te leiden. Dat is ook de sterkte van dit project. De mensen uit de buurt beschouwen Biloba als iets van zichzelf en vormen het draagvlak voor woonzorg: ze kennen elkaar, komen gemakkelijk bij elkaar over de vloer en springen bij om elkaar te helpen. Die betrokkenheid is wezenlijk aan dit project. Het toont ook hoe participatie perspectieven biedt voor de toekomst. Biloba is een model dat toont hoe mensen met verschillende achtergrond, taal, leeftijd, geslacht en cultuur kunnen én willen samenleven.

Groenstraat 104, 1030 Schaarbeek