U bent hier

De SDG werkkoffer

Op deze pagina vinden jullie materiaal en hulpmiddelen om met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's) aan de slag te gaan.

Werkboekje

Dit werkboekje leidt je doorheen de kleurrijke wereld van de SDG's. Snuiter eens rond, elke instrument kan je apart als opwarmer van een vergadering gebruiken of als leidraad om jouw organisatie stap voor stap mee te nemen in het SDG-verhaal. Bepaal zelf hoeveel tijd je erin wil en kan investeren. Het belangrijkste is dat je op het einde van de rit weet wat de SDG's zijn en hoe jouw organisatie zich kan valoriseren t.o.v. de SDG's.

of kijk eens naar onze enquête en ontdek je heldenstatus.

Instrumenten

  • Starterspakket

Het pakket bevat het werkboekje én alle onderstaande instrumenten gebruiksklaar afgedrukt, aangevuld met SDG-raamsticker, energiebesparingsgadgets, The Lazy person’s guide to saving the world (10 ex.), … Je kan dit pakket gemakkelijk zelf gebruiken of beroep doen op begeleiding van het Kenniscentrum. Deelnemen aan een (online) infosessie voor beginners of gevorderen is ook een optie. Wil je weten of je bij de beginners hoort of, zonder het misschien te weten reeds deel kan uitmaken van de gevorderde SDG-ers groep, neem dan (liefst in team) deel aan deze bevraging. Wij zenden je per mail je persoonlijke organisatiescore én nog extra tips.

Kostprijs/pakket: 50€ + verzendkosten

  • Cirkeloefening en video

De cirkeloefening is de meest uitgebreide oefening die je in team kan maken. Op deze manier maak je kort maar krachtig in team kennis met alle 17 SDG's. Je bepaalt samen waar jullie reeds sterk in zijn, waar jullie verder willen op inzetten en waar jullie troeven liggen. Door deze oefening uitgebreid te maken, bepaal je duidelijk waar je SDG-sterktes zijn en kan je deze koppelen aan jullie strategische meerjarenplan. De Brusselse overheden engageren zich voor de SDG's door deze op te nemen in hun beleidsplannen. De welzijnssector is net één van de grote spelers die de SDG's op het terrein waar maakt. Hoog tijd voor SDG-valorisatie van de sector!

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

  • Wist je datjes

Deze kaartjes kan je op verschillende plaatsen in je gebouw hangen. Deze kaartjes werken aan bewustwording van zowel personeel als bezoekers. Ze zijn luchtig en trekken de aandacht zonder belerend te willen zijn.

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

  • Sneltoets SDG's

Indien je niet veel tijd kan investeren in de SDG's kan je zeker van dit eenvoudige instrument gebruik maken om de prioritaire SDG's vast te leggen en deze te koppelen aan jullie strategische meerjarenplan (MJP). Gebruik de samenvatting van de SDG's. Overloop elke SDG en blijf enkel stilstaan waar je denkt een bijdrage in je MJP aan te leveren.

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

  • Mentimeter, poll via Zoom of alternatief voor snelle en leuke bevraging in je team. Kort en krachtig!

Indien jullie een betalende account op de mentimeter of andere hebben, is dit een fijn instrument om af en toe eens enkele vragen of quizje te lanceren onder collega's. Je kan dit lanceren als opwarmer op je (online) teamvergadering, als tussendoortje via de mailbox ... Deze lijst kan je inspireren om vragen op te stellen. Je kan het ludiek en luchtig houden.

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

  • Droomkaartjes

Met deze droomkaartjes kan je je collega's of anderen laten dromen over een duurzame toekomst voor iedereen.

Je kan de versie in Word-gebruiken om ze zelf aan te passen: droomkaartjes

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

Nog meer materiaal voor in huis

  • Raamsticker

Kleef de raamsticker (pdf) aan het raam of aan de voordeur en toon dat je de SDG's genegen bent en deel uit maakt van het internationale SDG-netwerk. Hiermee toon je dat jouw organisatie een bijdrage levert aan één of meerdere SDG's.

  • Stickers om het traplopen te stimuleren

Hang deze stickers op in, op, naast de trap om iedereen aan te zetten de trap te nemen in plaats van de lift.

De pdf-versie is klaar om te printen en op te hangen: trapstickers (pdf).

De gebruiksaanwijzing van dit instrument staat in het werkboekje.

  • Verbeter de wereld vanuit je luie zetel

Dit is een klein handig boekje vol leuke tips voor luie mensen. Je kan dit hier downloaden of aanvragen (betalend) bij het Kenniscentrum WWZ.

Kostprijs/ex.: 1€ + verzendkosten

Video

Deze video geeft jou in enkele minuten een volledig overzicht van wat de SDG's zijn, waar ze vandaan komen en waarom we ons er allemaal best voor inzetten.

Contact 
veerle.leroy@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 59

Veerle zet zich gedreven in voor een betere kennis van de SDGs –de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties- Agenda 2030 met de slogan 'To leave no one behind'. Zij begeleidt, zowel het Kenniscentrum WWZ als de bredere Brusselse Welzijnssector, bij de implementatie van de SDGs. Daarbij staat het verkleinen van de kloof tussen kwetsbare Brusselaars en het recht op een duurzaam leven voor iedereen centraal.

Lees ook 
de 17 sdgs

Het Kenniscentrum WWZ engageert zich de SDG's te implementeren in eigen organisatie en de Brusselse welzijnssector hierbij te begeleiden. Voor gratis...

Kennis
Welzijn
Wonen
Zorg
jongen met rugzak in de zon aan een trap

Aan de slag met de SDGs? We leggen het stap voor stap uit.

Welzijn
Zorg
vrouwen in een overleg

Natuurlijk draagt jouw organisatie bij aan een betere wereld.

Welzijn
Zorg
figuurtje met tekstballon SDG's

Kom te weten welke heldenrol jij speelt bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Welzijn

Hieronder vind je verschillende instrumenten die je kan gebruiken om met de SDGs in jouw organisatie aan de slag te gaan.

Welzijn
SDG koplopersprogramma

Het SDG koplopersprogramma is een opbouwend traject: van het vol begrijpen van de SDG’s, over het organiseren van initiatieven tot het evalueren van de...

Welzijn
Wonen
Zorg