U bent hier

Cosmos

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lokaal Dienstencentrum Cosmos richt zich niet enkel tot senioren, maar is er voor alle wijkbewoners, ongeacht hun leeftijd. Het LDC biedt diensten aan zoals warme maaltijden, groepsactiviteiten, boodschappenhulp, goedkope kleding, aan-huisbezorging voor zieke cliënten, enzovoort.

Om haar wijkwerking in Kuregem te versterken, werd een leegstaand bedrijfsgebouw in Art-Decostijl, vlakbij metrohalte Clemenceau verbouwd tot een dienstencentrum en meer. De aankoop van het gebouw in 2015 en de eerste fase van de verbouwingswerken werden gefinancierd met eigen middelen en subsidies van o.a. de VGC. In het ontwikkelingstraject van de site werd bekeken om zorgwoningen te realiseren. Om verschillende redenen (technisch, stedenbouwkundig en financieel) is dit niet doorgegaan. In 2020 werd een geschikt pand gevonden voor deze invulling. Het project is in nauwe samenwerking met De Overmolen, die eigenaar werd van het gebouw. Momenteel worden de werken gepland en op termijn komen hier 12 woningen voor o.a. oudere Afrikaanse vrouwen.

De nieuwe lokalen van LDC Cosmos werden in januari 2021 in gebruik genomen. De officiële inhuldiging vond plaats op 11 september 2021 in aanwezigheid van o.a. de bevoegde ministers.

  • Alle buurtbewoners zijn welkom in het buurtrestaurant op het gelijkvloers, waar de keuken wordt verzorgd door het tewerkstellingsproject van Cosmos.
  • De volledige personeelsploeg houdt kantoor in het gebouw.

Het gebouw biedt plaats aan het sociale inschakelingsonderneming MAKS vzw en organisaties uit de buurt die een lokaal willen huren.

Anderlecht