U bent hier

Cosmos

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.

Lokaal dienstencentrum Cosmos vzw richt zich tot senioren in Anderlecht. Het LDC biedt diensten aan zoals warme maaltijden, groepsactiviteiten, boodschappenhulp, goedkope kleding, aan-huisbezorging voor zieke cliënten, enzovoort.

Cosmos wil zich echter niet alleen tot senioren richten, maar stelt zich open voor alle wijkbewoners, ongeacht hun leeftijd. Om haar wijkwerking in Kuregem te versterken, kocht Cosmos – na een lange zoektocht - in 2015 een leegstaand bedrijfsgebouw in art-decostijl, vlakbij metrohalte Clemenceau.

  • Het gelijkvloers wordt een grote ontmoetingsruimte die openstaat voor iedereen.
  • Alle buurtbewoners zullen welkom zijn in het buurtrestaurant, waar de keuken wordt verzorgd door het tewerkstellingsproject van Cosmos.
  • Er komen zes zorgwoningen voor Afrikaanse vrouwen, een samenwoonproject dat zijn oorsprong vindt in de interculturele werking van het LDC.
  • Het gebouw biedt ook plaats aan andere organisaties zoals de Woonwinkel van Samenlevingsopbouw, het sociale mediabedrijf MAKS vzw of aan organisaties uit de buurt die een lokaal willen huren.

De aankoop van het gebouw en de eerste fase van de verbouwingswerken konden starten met middelen van de VGC. Voor de tweede fase wordt met VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) bekeken wat mogelijk is.

Anderlecht