U bent hier

Aksent

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Ook interessant: 
 • Interessante links
 • Aksent
 • Eva
 • CLTB

Het gebouw van Lokaal Dienstencentrum Aksent in Schaarbeek was in 2012 dringend toe aan renovatie. In het nieuwe gebouw wordt de benedenverdieping voorbehouden voor het dienstencentrum. Op de bovenverdieping komen vier appartementen voor ouderen en twee studio’s voor jongeren.

 • Het nieuwe dienstencentrum krijgt een upgrade: de toegankelijkheid wordt beter, er is ruimte voorzien voor verzorging, er komen polyvalente ruimtes voor manicure, pedicure en gezichtsverzorging, er komt een relaxruimte en een aangepaste badkamer met aandacht voor comfort en ontspanning.
  Tijdens de voorbereiding van dit project werd ook gedacht aan een dagverzorgingscentrum voor zorgbehoevenden, maar de uitbating hiervan was financieel niet haalbaar.
 • De vier appartementen boven het dienstencentrum worden voorbehouden voor ouderen, de twee studio’s voor minderjarige vluchtelingen. Deze jongeren worden tot hun 18 jaar begeleid door de organisatie Minor-Ndako. Nadien moeten ze op eigen benen staan.
  • De ouderen kunnen de jongeren misschien helpen om hun weg te vinden in onze samenleving. Ze kunnen luisteren, mee oplossingen zoeken, een vertrouwensfiguur worden. Veel ouderen hebben wel een actief sociaal leven, maar zeggen dat ze zich vaak eenzaam voelen. Op die manier voelen ze zich nuttig en blijven ze actief in de samenleving.
  • Misschien kunnen de jongeren ook een rol spelen in het leven van die ouderen, die minder mobiel zijn en vaak een beetje hulp kunnen gebruiken. Zo geven zij ook iets terug en ontstaat er wederkerigheid.
 • De ontwikkeling van dit woonproject gebeurde door sociaal ontwikkelaar EVA vzw.
  • De twee studio’s voor jongeren worden in beheer gegeven aan het Sociaal Verhuurkantoor Baïta.
  • De vier appartementen worden verkocht aan de Community Land Trust Brussel (CLTB) en zijn voorbehouden voor senioren. Het gaat om ouderen die eigenaar zijn van hun woning, maar niet meer de kracht of de financiële middelen hebben om hun woning – die vaak in slechte staat is – te renoveren. Met de opbrengst van de verkoop van hun woning, kopen zij een gebruiksrecht bij de CLTB. Wanneer op termijn iemand vertrekt, betaalt de CLTB dat bedrag terug aan de senior of zijn erfgenamen en wordt het vrijgekomen appartement ter beschikking gesteld van een nieuwe bewoner.

In afwachting van de oplevering van de nieuwe gebouwen, zit LDC Aksent tijdelijk in het gemeenschapscentrum De Kriekelaar.

Liedtsstraat 27-29, 1030 Schaarbeek