U bent hier

Sint-Jozef

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Ook interessant: 

Interessante links: Clivia,Baita,Aksent

In Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef, vlakbij het park in Evere, wonen 90 ouderen. In 2015 werd de campus uitgebreid met een woonzorgcentrum voor 30 dementerenden, een nieuw lokaal dienstencentrum, en 17 assistentiewoningen.

  • Woonzorgcentrum Clivia bestaat uit drie verdiepingen voor telkens tien bewoners met dementie. Elke verdieping is huiselijk ingericht met een keuken, leefruimte en zithoek. Voor de bewoners is het hun thuis. De zorg is op maat, bezoek is altijd welkom, het is een open huis. In de mate dat het nog kan, zorgen de bewoners zoveel mogelijk voor zichzelf. 
  • LDC Aksent is het zorgknooppunt in Evere, waar alle ouderen, zorgbehoevenden en bewoners van het woonzorgcentrum terecht kunnen voor informatie, maaltijden, activiteiten en uitstappen. Door de ligging van het dienstencentrum in de nieuwe gebouwen van het woonzorgcentrum, ontstaat er veel interactie tussen de bewoners en de buurt. Zo brengen buurtbewoners die naar het dienstencentrum komen, vaak een bezoek aan ouderen in het woonzorgcentrum.
  • De 17 assistentiewoningen zijn toegankelijke, veilige en comfortabele woningen voor mensen die zorg nodig hebben maar nog wel zelfstandig kunnen wonen. De woningen werden gebouwd door een private investeerder, de toewijzing gebeurt door woonzorgcentrum Clivia. Sociaal verhuurkantoor Baita verhuurt een aantal woningen aan sociaal tarief.
    De ouderen behouden zeggenschap over hun leven en bepalen zelf welke zorg en verzorgers ze kiezen. Ze kunnen altijd terecht in het dienstencentrum of het woonzorgcentrum voor informatie, maaltijden, diensten, hulp in crisissituaties, enz. Wanneer alleen wonen onmogelijk wordt, kunnen ze verhuizen naar het woonzorgcentrum zonder de band met de andere bewoners en de wijk te verliezen. 

Samenwerking op basis van goede wil
Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef is erkend door de GGC, woonzorgcentrum Clivia door de Vlaamse Gemeenschap. Beiden vormen een geheel, maar elke subsidiërende overheid heeft zijn eigen regels. Zo is Nederlands de voertaal in de VG-voorzieningen, het GGC-rusthuis is tweetalig. Personeel dat door GGC of VG betoelaagd worden, mogen elkaars taken niet uitvoeren. Er moet een analytische boekhouding zijn. Enzovoort. Daar kruipt allemaal veel overleg, tijd en energie in.