U bent hier

Solidariteit voor het Gezin

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

Ook interessant: 

Solidariteit voor het Gezin is een van de grootste zorgorganisaties in Vlaanderen. Zij bieden diensten aan zoals thuisverpleging, kraamzorg, babysit, poetshulp, bejaardenzorg, verpleging, hulp in het huishouden, vrijwilligerswerk, enzovoort. Zij plannen aan de Kanaalzone in Anderlecht een woonzorgcentrum met 105 woningen, zes plaatsen kortverblijf, een lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum voor tien zorgbehoevenden, 25 assistentiewoningen en een kinderdagverblijf.

Een noodzakelijk project, met een lange aanloop …

  • In Kuregem en de Kanaalzone was er geen enkel door de Vlaamse Gemeenschap, de GGC of de COCOF erkend woonzorgcentrum. In vergelijking met andere woonzorgzones in Brussel moest hier een achterstand worden ingehaald. Daarom was het Kenniscentrum al langer op zoek naar een goede locatie. Toen die in 2010 werd gevonden aan de Bergensesteenweg, nam het Kenniscentrum een koopoptie op dit pand.
  • Solidariteit voor het Gezin wilde zich engageren voor de bouw en de exploitatie, en nam de koopoptie over. Eens er voldoende garanties waren om op die plek een woonzorgcentrum te bouwen, kocht Solidariteit voor het Gezin het pand.
  • Er werden zorgplannen opgemaakt en vergunningen verkregen voor het woonzorgcentrum, het kortverblijf, de dagverzorging en de assistentiewoningen.
  • Solidariteit voor het Gezin wil ook haar verschillende Brusselse diensten op deze locatie samenbrengen: de thuiszorgdienst, het opleidingscentrum voor verzorgend personeel, de dienstencheque-organisatie, en eventueel het Centrum voor het Jonge Kind.
  • Na de opmaak van verschillende plannen werd uiteindelijk gekozen voor een volledige nieuwbouw. Dat was functioneel en financieel de beste optie. Juni 2014 werd voor het eerst een stedenbouwkundige vergunning ingediend. Om het geheel te kunnen financieren, werd er ook een woontoren voorzien. Daar waren echter stedenbouwkundige bezwaren tegen, die inmiddels nog niet zijn opgelost. Door die vertragingen staat het oorspronkelijke pand nog altijd leeg, en moet de eigenaar krotbelasting betalen aan de gemeente. 

Eind 2016 diende Solidariteit voor het Gezin, na veel overleg met de dienst stedenbouw, een nieuwe bouwaanvraag in.