U bent hier

Georges is al 30 jaar vrijwilliger

Ik ben zoals men het kan zeggen “geslaagd” in het leven en mede daardoor kan ik zoveel tijd aan de goede doelen besteden

George DeSmul, misschien nog een onbekende voor u maar in ieder geval geen onbekende in Brussel. Als, zoals hij zelf zegt, beroepsvrijwilliger zet George zich al 30 jaar volledig vrijwillig in voor diverse organisaties.

 

Voor 4 van deze organisaties gaat hij een stapje verder

Zo is hij voorzitter en stichter van Comité Sint Lambrechts Woluwe, voorzitter en stichter van sporters voor Artsen zonder Grenzen en voorzitter en stichter van Born in Africa België, waar zijn dochter Isabelle grondlegger van is en daarnaast is hij al meer dan 20 jaar vrijwilliger bij Poverello. Dit is niet onopgemerkt gebleven want voor al zijn werk werd hij in 2009 door de Koning  benoemd tot Commandeur in de kroonorde.

 

Georges zoekt vaker de media op, om zijn goede doelen maar zeker ook het vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen

Het is belangrijk om te laten zien dat vrijwilligerswerk heel waardevol is in deze samenleving en dat er gelukkig zoveel mensen zijn die zich belangeloos inzetten voor een ander.Ik wil er niets voor terug hoor, alles wat ik doe komt ten goede aan de organisaties, ik ben zoals men het kan zeggen “geslaagd” in het leven en kan mede daardoor zoveel tijd aan de goede doelen besteden.

 

De eerste stappen in het vrijwilligerswerk

Geboren in een boerengezin uit Deinze is hij vervolgens naar Brussel verhuisd om zich daar als zelfstandig kruidenier te vestigen in Sint Lambrechts Woluwe. De eerste stappen in het vrijwilligerswerk zijn daar ook gezet doordat hij de politiek is ingegaan en de politiek ingaan doe je niet alleen voor jezelf maar vooral ook voor de gemeenschap.

 

Nulpunt

George verkocht zijn supermarkt en besloot zijn leven drastisch te veranderen. Dit betekende gezonder leven met veel sport en dan vooral hardlopen, geen druppel alcohol en geen sigaretten meer. Een gezonder leven dat door deze beslissing ook een andere wending kreeg. Over het omgooien van zijn leven is zelfs een film gemaakt, `Nulpunt`. Het hardlopen heeft George al over de hele wereld gebracht, 125 hele en 210 halve marathons en honderden andere straatlopen verder heeft hij samen met zijn vrienden al enkele miljoenen euro`s opgehaald voor het goede doel.

 

Ode aan de vrijwilliger

Nu hij binnenkort 70 wordt, heeft hij besloten zijn leven te laten optekenen in een boek. Het gaat over zijn leven en dan vooral zijn periode als vrijwilliger daarom krijgt het boek ook de ondertitel `ode aan de vrijwilliger`. En natuurlijk gaan de opbrengsten van dit boek naar een van zijn goede doelen.

 

Naar Afrika

Het wordt zeker niet rustiger nu hij 70 wordt, wel gaat hij een langere tijd naar zijn dochter in Afrika. Hij zal daar zeker de handen uit de mouwen steken bij haar project Born in Africa.  Maar zijn vrienden van Poverello, de ondersteuning van 11.11.11 of Artsen zonder grenzen hoeven het voorlopig nog niet zonder hem te doen.  Je moet natuurlijk ook nieuwe mensen de kans geven om het stokje over te nemen maar er is nog genoeg voor mij te doen.

 

Al met al een bijzondere vrijwilliger die inspirerend kan zijn voor diegenen die nog twijfelen om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

 

Interview: Marielle Zoon | foto: Danielle De Meuter

Lees ook 

Op het kantoor van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding ontmoeten we Peter. Sinds enkele maanden werkt hij als vrijwilliger bij de...Lees meer

verhaal

Het was mijn eigen levenservaring die mijn inzet stimuleerde en mijn keuzes bepaalde

Lees meer
verhaal

Eric Desschans zet zich graag in voor de bezoekers van het buurthuis in de Marollen.

Lees meer
verhaal

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers