U bent hier

Kangoeroewonen

Individueel wonen

In een kangoeroewoning woont een alleenstaande oudere of een ouder echtpaar samen met een jong gezin of een jongere alleenstaande. Ze wonen in hetzelfde huis, maar elk apart. Dat doen ze niet zomaar. Het doel is als goede buren samen te leven, en voor elkaar te zorgen waar kan. De bewoners zijn geen familie van elkaar. Als dat wel zo is, spreken we niet over kangoeroewonen, maar over duplexwonen.

Deze gemengde woonvorm bestaat in verschillende formules: als deel van een woonproject, ingebed in een sociale woonwijk of als privaat initiatief. Het kan zowel om nieuwbouw gaan als om verbouwingen. Meestal zijn de ouderen de eigenaars. Wanneer hun huis met het ouder worden stilaan te groot wordt, delen ze het op in twee wooneenheden. Elk deel krijgt dan een eigen leefruimte, slaapkamer(s), toilet, badkamer en keuken. Soms worden er een aantal gemeenschappelijke ruimtes voorzien, zoals wasruimte, berging of kelder.

De oudere bewoners kiezen meestal het kleinere deel van de woning, liefst op het gelijkvloers. Dan moeten ze geen trappen doen en is het gemakkelijker om buiten te gaan. Ze richten hun deel van het huis helemaal in met extra aandacht voor valpreventie en toegankelijkheid. In het andere deel van de woning komt meestal een jong gezin wonen, vaak tegen een lagere huurprijs.

De opdeling in twee delen moet correct gebeuren, met een vergunning van de dienst stedenbouw van de gemeente. De belangrijkste vereiste is de scheiding tussen beide woningen. Die moet volledig zijn en beiden moeten een eigen ingang hebben. Zo stellen sommige gemeenten bijvoorbeeld als voorwaarde dat je in je eigen woning niet van de ene kamer naar de andere mag gaan via de traphal.

Kangoeroewonen is een interessante formule, zowel sociaal als financieel. De kosten van de woning kunnen gedeeld worden, en de meeste verbouwingen vallen onder de 6% BTW-regel. In Scandinavië is deze woonvorm reeds erg ingeburgerd, maar in België zijn er nog veel obstakels.

  • In de huurwetgeving staat niets over kangoeroewonen. In Brussel zijn er wel enkele organisaties die kangoeroewoningen verhuren met een gewoon huurcontract van 3 of 9 jaar, met de geldende opzegtermijnen.
  • Voor stedenbouw is de hamvraag of een kangoeroewoning een eengezinswoning is of een meergezinswoning. Een meergezinswoning bijvoorbeeld mag niet zomaar overal gebouwd worden. De beslissing ligt meestal bij de gemeente.
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement nam op 28 oktober 2011 een resolutie aan om het intergenerationeel wonen te ontwikkelen in het Brussels Gewest. In deze resolutie wordt expliciet verwezen naar het voorbeeld van kangoeroewonen.
  • In Vlaanderen is er sinds 2009 een gunstige evolutie met een regelgeving voor zorgwonen. Wanneer iemand met een beperking of ouder dan 65 jaar bij iemand gaat inwonen, mag hiervoor een derde van de woning voorzien worden. Er is wel een meldingsplicht. In feite gaat dit over kangoeroewonen in een tijdelijke situatie.

Vlaanderen gebruikt in haar bouwvoorschriften inmiddels het begrip ‘meergeneratiewoning’. In de Brusselse huisvestingscode is het intergenerationeel wonen opgenomen, waarbij duidelijk verwezen wordt naar kangoeroewonen, al wordt die term niet gebruikt.