U bent hier

Gestippeld wonen

Wonen in groep

Bij gestippeld wonen heb je een eigen appartement in een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen een aantal andere ouderen – niet naast elkaar maar ‘gestippeld’ over het hele gebouw. De groep ouderen gebruikt samen één extra appartement waar ze elkaar opzoeken voor gezelschap, tv-kijken, samen eten, enzovoort. Dat appartement kan ook gebruikt worden door de diensten thuiszorg, waar men al dan niet samen een beroep op doet.

Om de huurkost van het extra appartement betaalbaar te houden, moet de groep groot genoeg zijn. Ze staan samen in voor de inrichting en het onderhoud ervan en kunnen de kosten voor thuiszorg en schoonmaak delen.

De groep spreekt met de eigenaar van het gebouw het recht op coöptatie af. Zo kunnen ze zelf bepalen wie er in een vrijgekomen appartement intrekt. De samenstelling van de groep verandert af en toe. Er kunnen leden uitstappen, andere kunnen toetreden, sommige verhuizen. En uiteraard hebben de leden van de groep niet alleen contact met elkaar, maar ook met andere bewoners in hun appartementsblok. Dat is echter meer op individuele basis.

Gestippeld wonen kan gemakkelijk gerealiseerd worden in een bestaand gebouw. Zowel private verhuurders als OCMW’s of sociale woningmaatschappijen kunnen hierop inspelen. In de stad is dit een woonvorm met veel mogelijkheden.