U bent hier

Poster 'Een kleurrijke kijk op een zorgzame wijk'

Kleurrijke zorg

De poster  “Een kleurrijke kijk op een zorgzame wijk”, wil samen met 10 tips voor meer cultuurgevoelige ouderenzorg een inspiratiebron zijn voor iedereen die zich engageert voor meer kleur in de ouderenzorg.

We vertrokken van onze verbeelding, van een droombeeld over hoe we zelf graag oud willen worden. De verbeelding werd een beeld. Dat van een superdiverse buurt, waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, zorgbehoefte of afkomst. Een zorgzame buurt waar wonen, welzijn en zorg nauw met elkaar verbonden zijn. Een solidaire buurt waar ouderen zichzelf kunnen zijn, elkaar kunnen ontmoeten, zorg op maat krijgen en in relatie treden met de hele gemeenschap, zowel jong als oud. Want dat is wat elke oudere graag wil: zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving blijven. En zo wordt een zorgzame buurt automatisch ook een buurt waar diversiteit vanzelfsprekend is en ouderenzorg meer kleur krijgt.   Dit is het beeld dat we met deze poster willen brengen. Het wil een aanzet zijn tot inspiratie, discussie en actie binnen uw organisatie. Hang de poster op een zichtbare plaats, neem hem mee naar vormingen, gebruik hem als onderlegger in het restaurant, ga er over in gesprek en ontdek samen de vele gekleurde aspecten van een zorgzame wijk.

Aan de achterkant van de poster staan 10 tips voor een meer cultuurgevoelige zorg

  1. Begin er aan. De samenleving is multicultureel. Ga mee met je tijd.
  2. Verandering begint bij leiderschap. Maak er een prioriteit van. Het maakt jezelf en je organisatie sterker.
  3. Bouw een brug tussen de systeemwereld van de zorg en de leefwereld van ouderen. Stem je dienstverlening af op het levensritme van de oudere.
  4. Vertrek van wat ouderen vragen. Werk aan vertrouwen. Vraag wat iemand wenst. Zoek naar praktische oplossingen.
  5. Zoek zelf contact. Werk samen met familie, vrienden en buren. En met doorverwijzers, zelforganisaties en partners uit het middenveld.
  6. Pas je personeelsbeleid aan. Kijk samen in de spiegel. Betrap jezelf op vooroordelen. Zoek inspirerende voorbeelden. Vraag steun.
  7.  Vertrek van de gelijkenissen: verminderde zelfstandigheid, een zwakkere gezondheid, risico op eenzaamheid. Dit geldt voor alle ouderen, ongeacht hun afkomst of cultuur.
  8. Leer omgaan met verschillen. Elke oudere heeft een persoonlijk levensverhaal, een eigen karakter en een eigen cultuur. Sta open voor de persoon achter de hulpvraag.
  9. Alles is communicatie. Luister actief. Toon empathie. Maak praktische afspraken. Neem je tijd. Vraag uitleg. Als het nodig is met een tolk.
  10. Cultuurgevoelige zorg is een oefening in klantgericht werken en zorg op maat.

 

Wenst u een exemplaar van de poster?

Neem contact op met ons op of download de poster hier in bijlage.

 

Veel kijkplezier!

An Janssen,  Bram Gilles, David Talloen, Els De Ganck, Els Nolf, Mariam El Orsi, Saloua Berdai,  Olivia Vanmechelen en Stefan van Eeckhout.
Tekening: © Ronald Heuninck, www.hetgeelpunt.be

Contact 
cynthia.van.thiel@kenniscentrumwwz.be
02 413 01 48

Cynthia is geïntrigeerd door de superdiversiteit in Brussel. Die beperkt zich niet enkel tot de ruime verscheidenheid aan herkomst in Brussel, maar eveneens de diversiteit in gender, sociale klasse, handicap, seksuele oriëntatie ... Aan de hand van het kruispuntdenken geeft ze duiding over discriminatie en sociale uitsluitingsmechanismen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor organisaties met vragen over cultuursensitieve zorg.

Extra info