U bent hier

Praktijken en verhalen

Dat Brussel een superdiverse stad is, klinkt stilaan als een cliché. Steeds meer organisaties willen dat hun personeel een afspiegeling vormt van de samenleving. Dat is sneller gezegd dan gedaan. Hoe begin je daar aan? Hoeveel tijd en energie moet je daar in investeren? Welke hindernissen kom je tegen? Wat zijn de kosten en wat zijn de baten?

Je vindt hier verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij hebben ervaring met organisatieontwikkeling, bestuursverantwoordelijkheid, aanwervingsbeleid, klantenbereik, participatie, vrijwilligerswerk, zorgverlening en verandermanagement. Door al hun verhalen loopt één rode draad: het is soms een lange weg, maar het loont altijd de moeite.

Is jouw bestuur een afspiegeling van de samenleving?

Is jouw bestuur een afspiegeling van de samenleving?

Meer dan 70 procent van de Brusselaars heeft een migratie-achtergrond. Nochtans vind je hen zelden in de raad van bestuur van vzw’s of sociale organisaties.

binnentuin

Met meer diversiteit in huis kunnen we veel beter werk leveren

“Toen ik hier 6 jaar geleden begon, had onze organisatie geen bewust diversiteitsbeleid. Ik vond dat een blinde vlek en probeerde al snel om dit thema op de agenda te zetten.”

gert van de harmonie

Door de diversiteit van onze medewerkers bereiken we meer doelgroepen

Lokaal Dienstencentrum De Harmonie wil met zowel hun personeel als hun cliënteel een afspiegeling zijn van de wijk. Lees hier meer over hun personeelsbeleid en hun actieve netwerking in de wijk. 

fadma van femma

Hoe Femma aan diversiteit werkt

"Femma telt in Brussel 23 groepen. De voorbije 2 jaar zijn er acht nieuwe groepen gestart, die op hun beurt weer vrouwen uit andere Brusselse wijken inspireren."