U bent hier

Samenwerken werkt: korte kroniek

2006

VN verdrag over de rechten van personen met een handicap Dit verdrag waarborgt wereldwijd de gelijke rechten en optimale kansen voor personen met een handicap om te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven.

 

2008

Studie ‘Personen met een handicap in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest’
Deze analyse door Lieve Van Dooren en Chris Blockerije kwam tot volgende conclusies:

  • Het Nederlandstalig zorgaanbod voor personen met een handicap in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is erg beperkt. Dat aanbod ligt 3,5 keer lager dan het gemiddelde in Vlaanderen.
  • Het aantal personen met een erkende handicap (VAPH, Phare, FOD) ligt in Brussel opmerkelijk lager dan in Vlaams-Brabant
  • Minstens 600 personen met een (vermoeden van) handicap en jonger dan 65 jaar verblijven zonder aangepaste ondersteuning in een Brussels woonzorgcentrum.
  • Ondanks de diversiteit in Brussel is er in de gespecialiseerde residentiële voorzieningen een lage instroom van personen met een handicap en migratieachtergrond.
  • Naar schatting 30 procent van de cliënten in de Brusselse opvangtehuizen voor dak- en thuislozen heeft een verstandelijke beperking
  • De overgang tussen de gehandicaptenzorg voor minderjarigen en meerderjarigen verloopt stroef. Veel jongvolwassenen haken af en krijgen geen begeleiding

Tot op vandaag bouwt de Brusselse welzijnssector verder op de conclusies uit deze studie. Vooral de sector personen met een handicap trok aan de kar om intersectorale samenwerking uit te bouwen.

 

2009

Start project Bruggenbouwer
Op initiatief van Begeleid Wonen Brussel start een samenwerking tussen de sector personen met een handicap en de Brusselse dak- en thuislozenorganisaties, om de begeleiding van kwetsbare personen met een vermoeden van handicap te versterken (project tot 2014). Inmiddels,

  • wordt de groep Bruggenbouwer ondersteund door de intersectorale netwerker van het Kenniscentrum WWZ,
  • ondersteunt Begeleid Wonen Brussel de samenwerking op de werkvloer.

 

2010

Perspectiefplan 2020
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, lanceert het nieuwe ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap:

  • Personen met een handicap moeten de regie krijgen over het eigen leven.
  • Personen met de zwaarste zorgnood krijgen een zorggarantie, zodat er voor deze doelgroep geen wachtlijsten meer zijn.
  • Complementair en intersectoraal werken wordt gestimuleerd, zodat personen met een lichtere zorgnood ook in andere sectoren goed geholpen kunnen worden
  • De nieuwe Diensten Ondersteuningsplan (DOP) krijgen de opdracht om mensen met een (vermoeden van) handicap en hun netwerk te ondersteunen om een kwaliteitsvol leven te leiden en daartoe een plan op te maken.

 

2010

Project Zonar
Zonnelied, een organisatie uit de sector personen met een handicap, werkt samen met de Brusselse woonzorgcentra om er bewoners met een beperking te begeleiden (project tot 2013). Inmiddels maakt deze samenwerking deel uit van de werking van Zonnelied vzw.

 

2012

Project All-In
De Lork, een organisatie uit de sector personen met een handicap, werkt samen met de Brusselse zelforganisatie Lumina om jonge meisjes met een beperking van Maghrebijnse afkomst te begeleiden (project tot 2013).

 

2012

Start Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabant en Brussel vzw
DOP Brussel vzw werkt samen met het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een Handicap (BRAP). Deze dienst geeft sinds 2003 telefonisch informatie aan personen met een handicap, hun netwerk en hulpverleners.

 

2013 

Passerelles
Start van Franstalige groep Bruggenbouwer.

 

2013

Start Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)
Deze nieuwe Vlaamse regelgeving biedt VAPH-erkende organisaties de mogelijkheid om ook niet-erkende personen met een vermoeden van handicap te begeleiden:

  • De grote meerwaarde is dat deze kwetsbare doelgroepen toegang krijgen tot gespecialiseerde zorg en ondersteuning.
  • Het wordt ook mogelijk om vorming over personen met een handicap te geven aan hulpverleners.

 

2014

Intersectorale netwerker
Met projectsubsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kan de sector personen met een handicap een beroep doen op een intersectorale netwerker. Die heeft als als initiële opdracht om samenwerkingen uit te bouwen met de drie prioritaire sectoren uit het Perspectiefplan 2020 (project tot 2016 ). Deze sectoren zijn:

  • het centrum voor Inclusie Elmer rond inclusieve kinderopvang,
  • CAW-Brussel rond jongvolwassenen met een vermoeden van handicap,
  • thuiszorgorganisaties rond inclusieve thuiszorg.

De functie van intersectorale netwerker is sinds 2017 ingebed in het Kenniscentrum WWZ.

 

2015

Intersectoraal Netwerkmoment Brussel
Jaarlijks ontmoetingsmoment met telkens een thema:

  • Modellen van samenwerking (2015)
  • Effecten van samenwerking (2016)
  • Samenwerking werkt! (2017)

 

Contact 
els.nolf@kenniscentrumwwz.be

Els legt verbanden tussen organisaties en sectoren, ondersteunt welzijnswerkers via intervisie en casussen, bijvoorbeeld in de groep Bruggenbouwer. Momenteel gaat er veel aandacht naar ondersteuning in het kader van de huidige personeelskrapte (Project Op Niveau). Ze ondersteunt ook o.a. het platform 'Regio-overleg Thuislozen Brussel". Dankzij de contacten op het terrein, heeft ze een schakelfunctie tussen het werkveld en het beleidsvoorbereidende werk van Kenniscentrum WWZ.

Extra info 
Lees ook 
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg