U bent hier

Stel je kandidaat als gastorganisatie

Nieuwe vrijwilligers zoeken voor je organisatie hoeft niet moeilijk te zijn

Nieuwe vrijwilligers zoeken voor je organisatie hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Er zijn immers ook organisaties die vrijwilligers in de aanbieding hebben, en die op zoek zijn naar partners waar die welkom zijn. Je kan altijd bij hen terecht om kennis te maken.

 

Oefenkans NL

Het Huis van het Nederlands is permanent op zoek naar organisaties die anderstalige Brusselaars willen helpen om hun Nederlands te oefenen. Zij helpen je geschikte vrijwilligers te vinden en geven advies over het taalniveau dat nodig is voor de taken die jij in de aanbieding hebt. Enkele voorbeelden zijn schaken met senioren, theaterworkshops met kinderen, helpen op een festival, assisteren tijdens een sportles en veel meer. Het Huis van het Nederlands helpt je een duidelijke vacature te schrijven en biedt hulp bij de aanwerving en tijdens het vrijwilligerswerk.
Meer info

 

Buitenlandse vrijwilligers

Veel jongeren trekken als vrijwilliger naar het buitenland. Het is een ideale manier om een andere cultuur te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, een taal te leren, vrijwilligerswerk te doen, te studeren of stage te lopen. Het European Solidarity Corps biedt jongeren tussen 18 en 30 jaar de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij lokale non-profitorganisaties. Zij zoeken ook organisaties in België die één of meer buitenlandse vrijwilligers willen verwelkomen. Bij Jint vzw kan je terecht voor alle info en zij zetten je op weg.

Meer info

 

Bedrijven

Steeds meer bedrijven zien vrijwilligerswerk als een boeiende teambuildingsactiviteit voor hun personeel. Het komt de samenwerking in hun teams ten goede en tegelijkertijd doen ze iets nuttigs voor de samenleving. Dit kan enkel indien zij met organisaties samenwerken die deze vrijwilligers verwelkomen.

Deze vier organisaties zoeken regelmatig vrijwilligersprojecten voor bedrijven:

  • Human Business verbindt toegewijde bedrijfsvrijwilligers met gemotiveerde en betrouwbare non-profit organisaties.
  • Serve the City stuurt bedrijfsteams een halve of een hele dag op pad om kwetsbare Brusselaars te helpen.
  • Give a Day gaat op zoek naar een match tussen bedrijven en organisaties via gezamenlijke projecten en sociale teambuildings. Ze gaan aan de slag met droomprojecten die de organisaties zelf aanbieden.
  • Time4Society organiseert maatschappelijke teambuildings, waarbij personeelsleden zich één werkdag inzetten voor een sociaal, cultureel of ecologisch doel.

 

Studenten

Een bron met veel potentieel. Studenten engageren zich als vrijwilliger om verschillende redenen. Om de stad beter te leren kennen, om ervaring op te doen die bij hun studie aansluit of om nieuwe mensen te leren kennen. Je kan hen bereiken via hogescholen en universiteiten.

  • Laatstejaarsstudenten sociaal werk en orthopedagogie engageren zich vrijwillig als buddy voor kwetsbarejongeren om gedurende een volledig academiejaar 1 à 2 uren per week samen door te brengen. Odisee werkt samen met organisaties die deze kwetsbaregroepen bereiken. Brusselse organisaties die reeds samenwerken met Hogeschool Odisee zijn D’Broej vzw (Jeugdhuis Centrum West), Tonuso vzw (centrum voor jeugdhulp), Aquarelle vzw.

  • Studenten 1ste jaar Sociaal Werk zetten zich 30 uur in voor een Brusselse vzw. Ze leren een organisatie kennen wat eventueel later kan leiden tot een echt vrijwillig engagement.

  • De VUB beschikt over een vacaturedatabank waar je vrijwilligersvacatures kan plaatsen voor studenten.

 

Samenlevingsdienst

Jongeren tussen 18 en 25 jaar kiezen zelf om als vrijwilliger een half jaar lang 28 uur per week mee te draaien in een organisatie voor sport, cultuur, welzijn of natuur. Het Platform voor de Samenlevingsdienst zoekt voortdurend nieuwe gastorganisaties om de waaier van projecten zo breed mogelijk te houden. Voor hen draait alles rond solidariteit, samenwerken en samenleven, diversiteit, zelfbewustzijn, leren uit ervaring, engagement en vrijwilligheid.
Meer info

 

Personen met een beperking

Begeleidingsorganisaties voor mensen met een beperking doen vaak een beroep op vrijwilligers. Die helpen bij ontspanningsactiviteiten, uitstappen, dagbesteding, klusjes, enzovoort. Ook personen met een beperking zelf krijgen de kans om zich als vrijwilliger te engageren. Ze worden hierin begeleid door de voorziening. Voor hen betekent vrijwilligerswerk een opstap of manier om in de samenleving te functioneren zonder op gebreken of op hun ‘anders zijn’ te worden gewezen. Wie personen met een beperking wil aantrekken als vrijwilliger, kan altijd te rade gaan bij organisaties die daar ervaring in hebben.

  • Contacteer in je buurt voorzieningen die werken met personen met een beperking. Je vindt de adressen op www.desocialekaart.be

  • In Brussel kan je zeker terecht bij voorzieningen zoals Zonnelied vzw - Werkburo, HUBBIE, De Ark vzw, MPC Sint-Franciscus, ADO-Icarus, CAD De Boei.

  • In de brochure ‘Hoe herken ik een handicap?’ vind je tips om beperkingen te herkennen en er mee om te gaan. Lees de brochure 

 

Lees ook 

Werk jij met vrijwilligers? Op zoek naar informatie over vrijwilligerswerk? Hier vind je info en tips

Vrijwilligers

Vorming en begeleiding over vrijwilligerswerk op maat van jouw organisatie

Vrijwilligers

Bedank je vrijwilligers, wij kunnen je hierbij helpen

Vrijwilligers