U bent hier

PERSOONLIJK DRAAGVLAK

Denkoefening over jezelf als diversiteitsmedewerker

Jouw functie als diversiteitsmedewerker in het mozaïek van je persoonlijkheid

"Diversiteitswerking richt zich op een aantal serieuze sociale vraagstukken. Er zijn daarbij medewerkers vereist die een grote parate kennis hebben betreffende historische, culturele, politieke en economische realiteiten. De medewerkers moeten ook kennis hebben van thema's als macht (dominantie en onderdrukking), socio-economische ongelijkheden en marginaliteit.(...) Diversiteitswerking is omwille van zijn inhoud altijd controversieel, gepolitiseerd en vaak stresserend. De onderwerpen die worden aangesneden veroorzaken vaak sterke emotionele reacties."

Vrij naar Michael Paige in “Handbook of Intercultural Training”.*

 

Bovenstaand citaat toont je iets van de uitdaging waar je voor staat. Het loont in elk geval de moeite wat verder na te denken over volgende vragen:

  • Wat drijft mij. Welke engagement verwacht ik impliciet en expliciet van anderen?
  • Welke doelen stel ik mezelf (naast diegene omschreven in je taakomschrijving of projectvoorstel)?

  • Welke zijn voor mij de indicatoren van succes?

  • Zowel kwantitatief als kwalitatief?
  • Welke ‘streefcijfers’ leg ik mezelf op?

  • Welke zijn mijn weerstanden, waar liggen mijn grenzen?
  • Welk soort ondersteuning, coaching heb ik nodig? Verderop bespreken we ook nog de tip Kan of wil ik zelf een intervisieteam oprichten met collega-diversiteitsmedewerkers in eigen of andere instellingen?

     

  • Welke zijn mijn competenties? Elke vorming en opleiding heb ik nog nodig?

 

* Paige, R.M., Landis, D., & Bhagat, R.A. (1996 ). Handbook of Intercultural Training. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Bekijk ook 

Eigenlijk zou elke diversiteitswerker deze oefening ooit – liefst aan het begin van de job of activiteit – voor zichzelf moeten maken. Lees er meer over in het praktijkverhaal

Vlaamse erfgoedinstelling meets Brusselse school: a successful failure