U bent hier

Iftar in De Kriekelaar

Iftar in De Kriekelaar

De Kriekelaar is het gemeenschapscentrum van Schaarbeek.

Al vele jaren organiseren we in de zomer een groot Tuinfeest met animatie en BBQ. Sinds 2013 kozen we ervoor om bij de BBQ steeds drie opties te geven: Bio vlees, Halal vlees en veggie. Op die manier werd de BBQ toegankelijker voor alle mensen uit de omgeving van het gemeenschapscentrum.

De voorbije twee jaar viel de datum van het Tuinfeest echter tijdens de Ramadan periode. Zo ontstond het idee om naast het Tuinfeest ook een Iftar avond te organiseren (ook voor moslims en niet-moslims). We hadden intussen bovendien een groep vrouwen (moslima’s) die maandelijks bijeen kwam in De Kriekelaar en die enthousiast waren om hun tradities met anderen te delen. Een jaarlijkse Iftar voor 200 personen was geboren.

De Iftar was een groot succes en heeft een erg verbindende functie (mensen uit de Turkse, Marokkaanse, Afrikaanse en Belgische gemeenschap deelden er samen de maaltijd). Naast het samen eten is er duiding over de Ramadan, muzikale omkadering en kinderanimatie. Een goede kadering van wat Ramadan en een Iftar inhouden/betekenen is belangrijk voor aanwezige niet-moslims hebben we gemerkt.

De komende jaren bouwen we verder op deze ervaring. In 2017 zijn we bovendien partner in het eerste Brusselse Ramadan festival. Alvast iets om naar uit te kijken. Want een samenleving waarin mensen samen elkaars feesten vieren, daar kunnen we alleen maar achter staan, toch?

 

TOOLS TOEGEPAST

PRISMA INCLUSIEF DENKEN & HANDELEN

De Kriekelaar paste het PRISMA INCLUSIEF DENKEN & HANDELEN toe om tot een inclusieve oplossing te komen.

 

Erkende gelijkheid:

  • we zijn een wijkcentrum
  • we willen alle bewoners bereiken
  • we willen feesten
  • bij feesten hoort eten en drinken

 

Erkende diversiteit:

  • in onze wijk wonen mensen met een verschillende religie, ideologie (levensbeschouwing, als je vegetarisme daar ook onder kan schuiven)
  • we willen eten serveren dat OK is voor die verschillende religies en ideologieën of levensbeschouwingen
  • we doen dit jaar een themafeest, een Iftar (zo zou je je ook kunnen indenken dat een ander themafeest Sinterklaas zou zijn bijvoorbeeld)

 

Inclusief denken en handelen:

We kiezen ervoor te feesten met eten en drinken dat past bij het thema van het feest en dat acceptabel is voor al wie in onze wijk woont en potentieel onze gast zou kunnen zijn.

Stel dat je themafeest Sinterklaas was: dan zou je ook niet alleen groenten en fruit serveren maar dan horen daar ook snoepjes bij en dan zou je bijvoorbeeld suikervrije, Fair Trade en  varkensvetvrije snoepjes voorzien, als dat in je Erkende Diversiteit zit.