U bent hier

Jezelf soms kunnen wegcijferen is een talent

Op een dag lag mijn been in het gips. Toen kwamen de bewoners míj helpen! Dat geeft een fantastisch gevoel: jij telt ook voor hen. 

Pierre Leeten is nu 5 jaar vrijwilliger bij vzw CAD De Boei (Centrum voor ambulante diensten) in Anderlecht. CAD De Boei geeft volwassenen met een mentale beperking de kans om zo zelfstandig mogelijk te leven. De organisatie biedt huisvesting en ondersteunt bewoners bij dagelijkse activiteiten. Er zijn 4 De Boei huizen: 3 in Anderlecht en 1 in Laken. We ontmoeten Pierre in ontmoetingscentrum Den Bamboe, in één van de De Boei huizen. 

 

Pierre, hoe kwam jij bij CAD De Boei terecht als vrijwilliger? 

25 jaar geleden had ik een zwaar ongeval. Ik heb een heel lange herstelperiode achter de rug. Al die tijd was ik werkonbekwaam. Ik voelde stilaan de nood om mij in te zetten voor anderen en iets nuttigs te doen. Ik ben eerst gestart als vrijwilliger bij de ziekenkas. Daar hield ik oudere mensen gezelschap en hielp ik hen met boodschappen doen. 

Tijdens de Coronaperiode belde een vriendin mij op met de vraag of ik Qigong* lessen wou geven aan de bewoners van CAD De Boei. Zo ben ik hier gestart. Stilaan kwamen er steeds meer taken bij. Helpen koken, formulieren invullen, gezelschapsspelletjes spelen, mee op uitstap gaan.. Je leert de bewoners ook omgaan met geld, cijfers. De taken van het dagelijkse leven, zeg maar. Het is een soort begeleid wonen. 

 

Hoe gaat het er aan toe in een De Boei huis? 

In die huizen wonen verschillende mensen samen. Elk heeft zijn eigen stek. Er is in elk huis een ontmoetingsruimte of -tuin waar de bewoners samen kunnen eten, spelletjes doen, plannen maken voor uitstappen en zo. Buurtbewoners zijn er ook welkom.

Vandaag doen we nog een uitstap naar het Muntpunt om een Paspartoe te halen voor de bewoners, om zo aan een voordelig tarief museumbezoeken en andere uitstappen te doen.  In mei gaan we in Oostende het Ensormuseum en een tentoonstelling over muzikant Arno (Hintjes) bezoeken. 

Na 5 jaar bouw je een relatie op met die mensen. Ik heb geluk want het klikt heel goed.
Op een dag lag mijn been in het gips. Toen kwamen zij mij helpen! Dat geeft een fantastisch gevoel: jij telt ook voor hen. Je krijgt veel terug. 
Er ontstaat een emotionele band, op de duur zie je die kwetsbaarheid niet meer. Want eigenlijk heeft iedereen een mentale beperking op zijn manier. 

 

Word je als vrijwilliger bij CAD De Boei goed ondersteund? 

Ja zeker, 100%. Je mag mee vergaderen, plannen maken. Je mag ook zelf initiatieven nemen, na overleg. Je voelt dat jouw inzet ertoe doet, elke dag opnieuw. Dat maakt het voor mij zo waardevol.  

Ik bel mijn moeder elke dag en ik deel mijn verhalen met haar. Ze is blij dat ik nuttig bezig ben.  

 

Wat wens jij onze maatschappij toe? 

Mensen moeten zich meer bewust zijn over het geluk dat ze hebben om geboren te worden zonder beperking. Veel mensen zijn veeleisend naar mensen met een beperking, dat komt soms agressief over.  

Ik hou mijn hart vast voor de volgende verkiezingen. Waar gaan we uitkomen? Verruim je blik. Cijfer jezelf wat meer weg, zet je in voor anderen. In Brussel is er werk genoeg op dat vlak. Steek daar je energie meer in. Dat zou ik willen vragen. 

 

Hartelijk dank Pierre voor dit warme gesprek! 

 

Reporter: Marianne Marckx 
Fotograaf: Fabian Maeyens

 

* Qigong is een traditionele Chinese praktijk voor het bevorderen van energie en gezondheid door middel van ademhaling, beweging en meditatie. 

 

 

Lees ook 

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn het kloppende hart van Brussel. Daarom zetten wij de Brusselse vrijwilliger graag eens in de kijker.

Overzicht

De gesprekken gaan regelmatig breder dan wat de opdracht inhoudt. Dat is fijn, want dat is tenslotte de bedoeling.

Lees meer
verhaal