U bent hier

Mijn liefde voor boeken geef ik met veel plezier door!

"Boeken zijn heel belangrijk voor mij, ze brengen allerlei verhalen en verschillende emoties met zich mee." 

Nouhaila Tigra is een enthousiaste vrijwilligster in de Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Gillis. Van meertalige voorleesuurtjes tot meehelpen in de bibliotheek, ze is een meerwaarde voor het team én de verschillende bezoekers. We ontmoeten Nouhaila op een zaterdagochtend, wanneer de bibliotheek net haar deuren heeft geopend en de kinderen die aftellen naar het voorleesuurtje nog onderweg zijn. 

 

Nouhaila, op zaterdagochtend lees jij voor in de bibliotheek van Sint-Gillis. Kan je eens vertellen hoe zo’n ochtend eruitziet en waarom je hiervoor enthousiast je bed uitkomt?  

Inderdaad, één keer per maand lees ik voor in de bib. Je kan me er vinden voor zowel “Uurtje Lectuurtje” als “A Bébé C”. Het eerste voorleesmoment is voornamelijk gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar en vindt plaats in een gezellig hoekje beneden aan de trap. “A Bébé C” is specifiek voor de allerkleinsten: baby’tjes. Dit voorleesmoment doen we boven, zodat er genoeg plek is voor ouders met kinderwagens.  

Ik doe dit met veel plezier! Boeken zijn heel belangrijk voor mij, ze brengen allerlei verhalen en verschillende emoties met zich mee. Voorlezen is voor mij een manier om mijn liefde voor boeken te delen met anderen. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend voor een kind om zelfstandig een boek te lezen en op deze manier kan ik daarbij helpen.  

 

Jij leest voor in het Frans. Spreken de meeste kinderen thuis Frans of komen zij naar hier om de taal te oefenen?  

Ik lees inderdaad voor in het Frans en een collega leest voor in het Nederlands. De meeste kinderen spreken thuis Frans. Er zijn enkele jonge luisteraars die naar een tweetalige school gaan, zij spreken zowel Nederlands als Frans, en komen om hun Frans te verbeteren. Het hangt een beetje af van kind tot kind.  

 

Hoe ben je bij deze bibliotheek beland? Ben je zelf afkomstig uit Sint-Gillis? 

Al sinds ik een klein meisje was, kom ik hier boeken halen. Ik ben opgegroeid in deze buurt en met deze bibliotheek. Ook gingen we soms als schoolactiviteit hierheen. 

Ik herinner me dat ik op een dag langs de bibliotheek wandelde en een e-mailadres zag. Toen kreeg ik het idee om te vragen of ze hulp konden gebruiken bij bepaalde activiteiten. Vervolgens ging ik op gesprek en ik vertelde hoeveel deze bibliotheek voor mij betekent. Ik werd gevraagd of ik het zag zitten om voor te lezen en dat wilde ik zeker doen! 

 

Je neemt nog andere taken op in de bib. Kan je hier iets meer over vertellen? 

Inderdaad, ik help ook mee aan de balie, waar ik mensen ondersteun als ze vragen hebben. Dit kan gaan over het uitlenen van boeken, over lesinschrijvingen, enzovoort. Af en toe breng ik ook boeken terug op hun plaats en help ik nieuwe collecties klaar te zetten. Als ik mensen kan helpen, dan doe ik dat graag.  

 

Welke impact heeft vrijwilligerswerk op jouw leven? Zou je vrijwilligerswerk aanraden? 

Vrijwilligerswerk geeft veel betekenis aan mijn leven. Het werk dat ik hier doe, geeft me motivatie en energie. Doorheen de week ben ik druk bezig met mijn studies maatschappelijk werk, waardoor ik me enkel kan vrijmaken in het weekend. Door op zaterdagochtend hier te helpen, heb ik een productieve en nuttige ochtend en is er in de namiddag nog ruimte voor vrije tijd. Ik raad vrijwilligerswerk zeker aan! 

 

Nouhaila, bedankt om tijd te maken voor dit interview! 

 

Reporter: Charlotte Foubert 
Fotograaf: Birte Verhaegen 

Lees ook 

Wil jij ook een vrijwilliger in de kijker stellen? Wij komen langs voor een interview en foto’s

Vrijwilligers

Ik help mee met het soepproject van Accolage. Met een vrijwilligersteam zorgen wij elke maandag voor soep. Iedereen is dan welkom.

Lees meer
verhaal