U bent hier

Vrijwilligersbeleid

Hoe ontwikkel je een goed vrijwilligersbeleid?

Een goed beleid is doordacht, op maat van jouw organisatie en gaat niet over één nacht ijs. Want vrijwilligers hebben nood aan begeleiding, communicatie, duidelijkheid en overleg.

 

Boost je vrijwilligersbeleid from Steunpunt Vrijwilligerswerk on Vimeo.

DIY

Werk je pas sinds kort met vrijwilligers? Of heb je al jaren ervaring? Hoe dan ook is een vrijwilligersbeleid een must. Gebruik ons 10 stappenplan en geef een boost aan je vrijwilligersbeleid. Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet geven tot het opzetten of vernieuwen van een vrijwilligersbeleid passend bij jouw organisatie.

Download hier de werkbladen 'boost je vrijwilligerswerk in 10 stappen'

 

Waarom zou je aandacht en tijd investeren in het opstellen van een goed vrijwilligersbeleid? Wat levert het op? 

  1. Een beleid is een startpunt om op voort te bouwen: je creëert duidelijkheid over verschillende aspecten en zorgt voor een gemeenschappelijk vertrekpunt

  2. Duidelijkheid over de rol en taken van vrijwilligers maakt een gerichtere en betere werving van vrijwilligers mogelijk. Je weet immers naar welke competenties je op zoek bent.

  3. Bovendien kan je zo vrijwilligers inzetten op hun competenties en hen beter begeleiding. Hierdoor krijg je  op termijn minder verloop en hoef je dus ook minder energie te steken in het vinden van nieuwe vrijwilligers.

  4. Duidelijkheid zorgt ook voor minder conflicten tussen bijvoorbeeld bestuur, betaalde krachten en vrijwilligers. En dus ook voor prettige werkomstandigheden: meer plaats voor fun!

  5. Wanneer (eenduidigheid over) het beleid ontbreekt, wordt het moeilijk om verbetering te realiseren.

 

Hoe voorkom je dat het beleid als papieren stuk in de schuif verdwijnt?

  • Gebruik onze 10 stappen als leidraad om een gesprek aan te gaan met collega’s en ze warm te maken voor een goed vrijwilligersbeleid.

  • Een beleid schrijf je niet alleen! Betrek mensen op verschillende posities in je organisatie, bijvoorbeeld vrijwilligers, leidinggevenden, beroepskrachten die met vrijwilligers samenwerken. Maak ze allemaal mede-eigenaar van je beleid.  Leg bijvoorbeeld steeds je resultaten voor aan de meelezers en vraag hen om commentaar.

  • Houd het beleid vooral ook levend door het regelmatig te bespreken en onderdelen ter discussie te stellen op vergaderingen en tijdens andere ontmoetingsmomenten. Dat levert ook extra energie op. Wellicht zijn sommige onderdelen achterhaald, of kom je erachter dat je sommige zaken toch anders had moeten regelen.

  • Maak je vrijwilligersbeleid visueel: Voorbeeld foto’s van je vrijwilligers ophangen met een korte voorstelling, taken van vrijwilligers op een bord opsommen en mogelijkheid geven om aan te vullen, ideebox voor bedanking vrijwilligers,…

 

Meer ondersteuning nodig? 

Wij kunnen je coachen of een trajcetbegeleiding uitwerken.

Meer info

Lees ook 

Vorming en begeleiding over vrijwilligerswerk op maat van jouw organisatie

Vrijwilligers

Om vrijwilligers te werven kan je gratis gebruik maken van de vacaturebank vrijwilligerswerk.be

Vrijwilligers

Bedank je vrijwilligers, wij kunnen je hierbij helpen

Vrijwilligers