U bent hier

We leren veel in dit project

Lieve Dekempeneer: "Ook de bewoners krijgen in dit project veel leerkansen."

Lieve Dekempeneer is directeur van de begeleidingsdiensten De Lork en De Lariks. Zij was van in het begin betrokken bij de ontwikkeling van het project Samenhuizen. “We vinden deze woonvorm bijzonder interessant omdat we gemeenschappelijk wonen kunnen combineren met individueel wonen. Het samenwonen van mensen met én zonder ondersteuningsvraag is een meerwaarde voor alle partijen. Ook bij mensen met het syndroom van Korsakov is er vraag naar deze woonvorm.

Samenhuizen is voor ons een interessant experiment waar we veel uit leren. Hoe krijg je mensen zover om de stap naar deze woonvorm te zetten? Wat is de ideale grootte van zo’n groep? Wat is de optimale verhouding tussen mensen met en zonder een beperking? Hoe betrek je bewoners bij de buurt en de buurt bij dit project? Hoe creëer je die openheid? Welke afspraken maak je voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte? Wanneer staat die open voor de bewoners en wanneer wordt die ter beschikking gesteld aan mensen uit de buurt?

We proberen de bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Velen onder hen hebben echter verschillende jaren in een voorziening gewoond waar veel voor hen geregeld werd. Zij hebben weinig ervaring met samenwonen, relaties aangaan, zelf beslissingen nemen. Zij krijgen in dit project veel leerkansen. Je leert altijd van het anders zijn van de andere.

Samenleven is niet altijd eenvoudig, voor niemand. Het is een verrijking, maar kan soms voor problemen zorgen. Het is zoeken naar de juiste balans. Uit het laatste bewonersoverleg waar heel wat familieleden en vrijwilligers aanwezig waren, blijkt dat de mensen die er nu wonen het een leuke plek vinden. Er is een goede dynamiek, er wordt veel samen gedaan. De bewoners hebben veel aan elkaar.

Bij de start van het proces hebben we natuurlijk gepeild naar de wensen en de mogelijkheden van de gebruikers. Het is belangrijk om de transitie van ziekenhuis of vorige verblijfplaats naar de nieuwe woonst goed te begeleiden. Bovendien is het project interessant omdat het op financieel en regelgevend vlak een experiment is. We combineren middelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap - vijf cliënten krijgen die in het kader van de persoonsvolgende financiering* - met middelen van de proeftuin van minister Vandeurzen voor kleinschalige woonprojecten voor chronische psychiatrische patiënten. Hiermee kunnen we nog eens vijf personen huisvesten en begeleiden. Bovendien wonen er een paar senioren en andere Brusselaars in dit project. We zullen wel moeten evalueren of we dit project in de toekomst met reguliere financiering kunnen verderzetten.”

* Sinds 1 september 2016 kunnen personen met een beperking een beroep doen op een persoonsvolgend budget (PVB). Dit is een jaarlijks bedrag waarmee zij zelf hun zorg en ondersteuning kunnen inkopen bij verschillende organisaties of voorzieningen. Dit bedrag varieert op basis van de noden en mogelijkheden van de persoon en verschilt voor iedereen.
http://www.vaph.be/vlafo/view/nl/10829797-Persoonsvolgend+budget+(PVB).html
Lees ook 

Wij zijn met acht collega’s en verzorgen zeven dagen per week de permanenties, 24 uur per dag.

Welzijn
Wonen
Zorg
samen rond de tafel

“Toen ik naar Brussel kwam, wilde ik vooral met mensen in armoede werken.Ook het project Samenhuizen past daarin"

Welzijn
Wonen
Zorg
overleg

Wat loopt goed, en wat kan beter?

Welzijn
Wonen
Zorg
gert van snick

Baita: Solidaire woonvormen zoals Samenhuizen zijn erg geschikt voor kwetsbare bewoners die nood hebben aan begeleiding

Welzijn
Wonen
Zorg
kaders aan de muur

Zonder de samenwerking tussen verschillende organisaties en partners zou Samenhuizen niet bestaan en zou het ook niet kunnen overleven

Welzijn
Wonen
Zorg
cover cahier

Naast jongeren en senioren wonen er ook volwassenen met een geheugenstoornis, een verstandelijke of een psychiatrische problematiek. Allen zijn blij om...

Wonen
foto cahiers

Onze reeks cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar.

Welzijn
Wonen
Zorg