U bent hier

Zorgtickets

Vanaf 2019 komt er een nieuw element bij de Vlaamse Sociale Bescherming: het zorgticket. Dit is te vergelijken met een soort van toegangsticket voor zorg- en ondersteuning. In 2019 zal dit systeem van start gaan binnen de Vlaams erkende ouderenzorg: de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra.

Vragen over de zorgtickets:

  • “Ik heb gehoord dat Brusselaars die niet zijn aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming vanaf 2019 niet meer terecht kunnen in een Vlaams erkend woonzorgcentrum.”

NIET WAAR: Tussen 2019 en 2022 kan je nog steeds terecht in een Vlaams erkend woonzorgcentrum. Het maakt dan nog niet uit of je bent aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming. Je wordt dan administratief aangesloten bij de Vlaamse Sociale Bescherming. Dat wil zeggen dat je geen bijdrage moet betalen, recht hebt op een zorgticket maar geen beroep kan doen op een zorgbudget. Ondertussen zullen de Vlaamse regering en de Brusselse regering afspraken maken over een samenwerkingsakkoord.

  • “Betaalt mijn zorgticket alles? En moet ik zelf niks meer betalen in het Woonzorgcentrum”

NEEN: je zal nog steeds een dagprijs moeten betalen. Het ticket is voor de zorg en ondersteuning die door het woonzorgcentrum worden aangeboden. Bijkomende kosten zoals de huur van de kamer, dokterskosten, kapper, … moet je zelf nog betalen.

Contact 

Sjoert Holtackers

sjoert.holtackers@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 413 01 46

Sjoert is onze leergierige collega die zich graag vastbijt in complexe zaken zoals de Persoonsvolgende financiering of de Vlaamse Sociale Bescherming in Brussel. Hij is de collega die je kan contacteren om bepaalde (denk) processen in jullie organisatie of project te begeleiden. Je kan bij hem altijd terecht voor begeleiding in het kader van intersectoraal samenwerken naar een inclusieve samenleving, of gewoon voor een babbel met een humoristische kwinkslag.

Lees ook 
mensen op straat

Als je je tijdig aansluit bij de Vlaamse Sociale Bescherming dan kan je beroep doen op een systeem van zorgbudgetten en tegemoetkomingen .

Welzijn
Zorg
mensen praten

Een aantal zaken moet je zeker in overweging nemen bij je beslissing.

Welzijn
Zorg
mutualiteit

Om je aan te sluiten bij de Vlaamse Sociale Bescherming moet je lid worden van een zorgkas. Dat kan je doen via jouw ziekenfonds.

Welzijn
Zorg
mensen op straat

Zorgbudgetten zijn bedragen in cash geld die een zorgbehoevende kan gebruiken om de kwaliteit van zijn leven te verhogen.

Welzijn
Zorg
man in rolstoel

Vanaf 2019 kan je ook bij de Vlaamse Sociale Bescherming terecht voor een tegemoetkoming in de kosten van de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel...

Welzijn
Zorg