U bent hier

Cahier Samenhuizen, een gemeenschappelijk woon- en zorgproject in hartje Brussel

'Het leven zoals het is' in Samenhuizen.

Samenhuizen is een gemeenschappelijk woon- en zorgproject in hartje Brussel. Er wonen zeventien mensen in acht appartementen en vier studio’s. Naast enkele jongeren en senioren, wonen er ook volwassenen met een geheugenstoornis, een verstandelijke beperking of een psychiatrische problematiek. Alle bewoners zijn blij om samen met anderen te kunnen wonen. Voor de bewoners met een beperking is het een verademing om niet altijd ‘patiënt’ te moeten zijn. Mits voldoende begeleiding kan dit in Samenhuizen.

Na vijf jaar voorbereiding verhuisden eind 2015 de eerste bewoners naar hun nieuwe woning. In de periode voor en na de verhuis werden Petra, Dirk en Martine gevolgd met een camera. Er werd ook een korte vervolgdocumentaire gemaakt over het dagelijks leven in Samenhuizen en de interactie tussen de bewoners. Eén jaar later geeft dit cahier verslag van ‘het leven zoals het is’ in Samenhuizen. Hoe leven mensen er samen? Wat is de rol van de begeleiding? En wat is de meerwaarde om samen te leven met mensen die je anders nooit zou ontmoeten?

Dit project was er nooit gekomen zonder de geëngageerde inzet van verschillende organisaties. Iedere partner getuigt over zijn bijdrage en motieven. Maar het zijn vooral de bewoners die vertellen wat Samenhuizen voor hen betekent.

 

Viermaal per jaar brengen wij een concreet verhaal over Welzijn, Wonen en Zorg in Brussel.

Het zorg- en welzijnslandschap in Vlaanderen en in Brussel is ingrijpend aan het veranderen. Demografische en organisatorische evoluties plaatsen overheden en dienstverleners voor grote uitdagingen. In Brussel beweegt er veel. Onze superdiverse stad is een labo voor nieuwe inzichten en projecten. Deze reeks Cahiers wil die vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar maken.

Elk Cahier komt tot stand in samenwerking met andere partners. Zo kunnen we steeds weer nieuwe inzichten en concrete praktijken tonen, die inspiratie bieden voor meer Welzijn, beter Wonen en passende Zorg voor kwetsbare bewoners in Brussel en in Vlaanderen.

Contact 

Luc Lampaert

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 40
Lees ook 

Onze reeks Cahiers maakt de vernieuwing-op-het-terrein mee zichtbaar

Welzijn
Wonen
Zorg

Lees onze publicaties

Overzicht