U bent hier

Al het nieuws

Primaire tabs

Job-Link wordt Enimo

dinsdag, 16 januari, 2018 - 16:17

Sinds 1 januari 2018 werkt Job-Link verder onder de naam Emino. Het sloeg de handen in elkaar met 5 andere opleidingscentra om zo een nog betere service te kunnen bieden.

Hun loopbaanbegeleiding krijgt vanaf nu de naam Inzicht en heeft ook een eigen website gekregen: www.loopbaaninzicht.be

Inzicht is actief in heel Vlaanderen en Brussel. Het heeft meer dan 15 jaar ervaring in het afstemmen van job, talent én gezondheid.

Inzichtcoaches garanderen een vertrouwelijke aanpak. Ze volgen voortdurend opleidingen en bijscholingen. Daardoor geven we ook een antwoord op je meest specifieke vragen rond werk en gezondheid....Lees meer

Brussels welzijnswerk in tijden van vermaatschappelijking

donderdag, 11 januari, 2018 - 16:08

Vermaatschappelijking. Je hoort het meer en meer en je ziet het meer en meer. Maar hoe gaat het Brussels welzijnswerk er mee om? Het thema lokt een vijftigtal geïnteresseerden naar gemeenschapscentrum De Markten. Niet alleen de voordelen en de gevaren komen aan bod. Ook een aantal praktijkvoorbeelden van netwerkversterking komen aan bod.

De derde maandag van het jaar is 'blue monday', de meest sombere dag van het jaar. Dat weerhield een vijftigtal geïnteresseerden er niet van hun licht op te steken en ideeën uit te wisselen over vermaatschappelijking van de zorg en dan nog wel in...Lees meer

Vrijwilliger gezocht voor ons onthaal

maandag, 1 januari, 2018 - 19:30Babbelgrage onthaalvrijwilliger

Jouw profiel

Wie ben jij? Iemand met een vlotte mond om mensen warm te maken voor het vrijwilligerswerk in Brussel.

Taakomschrijving

Als onthaalvrijwilliger van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel begeleid jij mensen van allerlei leeftijden en achtergronden op zoek naar vrijwilligerswerk in Brussel. Je bent een luisterend oor en antwoord op hun vragen. Je krijgt een opleiding op maat en doet ervaring op bij onze huidige collega's.

Wij zoeken een onthaalvrijwilliger elke woensdag van 12u tot 14u in Muntpunt.

Talenkennis...Lees meer

GEZOCHT: Bestuurders (M/V/X)

vrijdag, 22 december, 2017 - 15:22Wil jij bestuurder worden van onze Raad van Bestuur?

Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg vzw een onafhankelijke en pluralistische organisatie, afgekort Kenniscentrum WWZ, zet zich in voor meer welzijn, vernieuwende woonvormen en toegankelijke zorg voor alle Brusselaars met extra aandacht voor kwetsbare personen. Het vrijwilligerswerk krijgt hierin een belangrijke plaats.

Wij bouwen expertise op en stellen dit ter beschikking van het werkveld en het beleid, stimuleren innovatie en projectontwikkeling, ondersteunen welzijnswerkers, initiatiefnemers en zorgvoorzieningen en investeren in de uitbouw van een toekomstgericht beleid. Wij werken steeds samen met of in opdracht van organisaties.

...Lees meer

lesmateriaal over vrijwilligerswerk voor leerkrachten NT2

donderdag, 21 december, 2017 - 10:39

Vrijwilligerswerk introduceren in de klas

Leerkrachten NT2 kunnen voortaan hun cursisten warm maken voor Oefenkansen Nederlands via vrijwilligerswerk dankzij het handige lesmateriaal dat we uitwerkten i.s.m. het Huis van het Nederlands. Een volledig uitgewerkte les met informatie maar ook stellingen, afbeeldingen, getuigenissen, filmpjes en interessante websites.

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om Nederlands te oefenen in de vrije tijd: je oefent Nederlands, je doet werkervaring op in een bepaalde sector en je bouwt aan een Nederlandstalig netwerk.

Aarzel niet ons...Lees meer

Oproep aan vrijwilligersorganisaties: Zoek je vrijwilligers? Neem deel aan onze vrijwilligersmarkt Superdivers

woensdag, 13 december, 2017 - 11:25

Zoek jij vrijwilligers? Staat jouw organisatie open voor vrijwilligers die geen of beperkt Nederlands spreken of het Nederlands willen oefenen? Op onze gezellige markt brengen we kandidaat-vrijwilligers (nieuwkomers en anderstaligen) en organisaties samen voor een eerste kennismaking bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk.

Voor wie:

Organisaties die open staan voor vrijwilligers die geen of beperkt Nederlands spreken of het Nederlands willen oefenen, d.w.z. die tijd en moeite willen steken in omkadering en versterking van het individu.

Praktisch:

Donderdag 22 februari 2018: 13u tot 16u | Plaats: BOP vzw, Zaterdagplein 6, 1000...Lees meer

Zij doen vrijwilligerswerk met hart en ziel

donderdag, 7 december, 2017 - 10:03

Bibi Onsea (58), vrijwilliger bij Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg

Bibi werkt al een vijftal jaar als vrijwilliger bij het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg (WWZ) in Brussel. Die organisatie helpt onder andere mensen op weg om een job als vrijwilliger te vinden. Bibi begon als vrijwilliger omdat ze iets zocht waar ze zich tijdens de dag mee kon bezighouden. Voor twee uur werken krijgt ze vijf euro. Dat geld gebruikt ze om de onkosten te vergoeden die ze heeft door naar het centrum te komen.

Ik ben even blij als ik een...Lees meer

foto door Layla Aerts

Je weet niet wat je mist - Innovatief wijkzorgmodel op maat van de kwetsbare buurt

woensdag, 6 december, 2017 - 12:42

Foto door Layla Aerts

In de stedelijke volksbuurten - superdivers en met hoge armoedecijfers - krijgen thuiszorgdiensten nog weinig vragen van senioren met een migratieachtergrond. Ze hebben nood aan zorg, maar kennen het aanbod niet of stellen de vraag niet. Tegelijk kennen de thuiszorgmedewerkers die superdiverse context minder goed of ze voelen er zich minder comfortabel bij. Er gaapt dus een kloof tussen het aanbod en de nood van de oudere bewoners.

Daarnaast zijn er in diezelfde buurt heel wat werkzoekenden met ( ...Lees meer

Congolese, Rwandese en Burundese Belgen: gediscrimineerd ondanks een lange gezamenlijke geschiedenis

donderdag, 23 november, 2017 - 09:27

60% van de geïnterviewde personen met Afrikaanse roots in ons land heeft een hoger diploma, en toch worden ze vier keer meer met werkloosheid geconfronteerd dan het Belgische gemiddelde. 80% zegt slachtoffer te zijn van discriminatie, en dit vanaf zeer jonge leeftijd. 61% voelt zich Belg en 86% voelt zich gezien als vreemdeling. Dit zijn enkele resultaten uit de unieke peiling op vraag van de Koning Boudewijnstichting bij 805 personen uit de drie regio’s van ons land. De resultaten leveren een genuanceerd portret op dat een onderbouwd debat op gang wil brengen. Lees verder Lees meer

De forfaitaire kostenvergoeding voor vrijwilligers stijgt in 2018

maandag, 20 november, 2017 - 11:32Hoe vergoed je vrijwilligers?

Ook vrijwilligers maken bij de uitvoering van hun werk onkosten. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, telefoonkosten of kinderopvang. Maak afspraken met je vrijwilligers over de onkosten die je wil vergoeden. Zorg dat de regels voor alle vrijwilligers hetzelfde zijn. Je bent niet verplicht om onkosten te vergoeden als daar geen afspraken over zijn gemaakt.

Dit kan op twee manieren: forfetair of reëel De forfaitaire kostenvergoeding

Deze vergoeding is een vast bedrag, waar geen bewijsstukken voor nodig zijn. Bovenop dit bedrag kan je nog een beperkte kilometervergoeding geven.

​In 2017...Lees meer