U bent hier

Opening woonproject Passerstraat

Binnenkort openen de nieuwe gebouwen van het project 'Passerstraat'. In een gebouw van vzw De Overmolen werkten we de voorbije jaren aan een collectief woonproject, samen met lokaal dienstencentrum Cosmos. Het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba neemt zijn intrek op het gelijkvloers.

LDC Cosmos heeft een aanzienlijk aantal bezoekers van Afrikaanse afkomst, in bijzonder alleenstaande oudere dames. Vaak zijn die zeer slecht gehuisvest en initieel was het plan om op hun locatie een aantal zorgflats te bouwen. Dat was echter technisch en stedenbouwkundig niet mogelijk. Samen met De Overmolen werd gezocht naar een geschikt pand in de wijk en dat werd gevonden in de Passerstraat. De bouwvergunning werd aangepast om meer woningen, vooral kleinere appartementen en studio’s, te realiseren.

Kenniscentrum WWZ en De Overmolen kregen potentiële kandidaat-bewoners aangereikt door LDC Cosmos en we gingen bij alle kandidaten op bezoek. We polsten naar hun woonsituatie en motivatie om in een solidair project te stappen. Uiteindelijk hanteerden we twee criteria: actuele woonsituatie is onaangepast, slecht en duur, en waakten over een optimale bezetting. In functie hiervan selecteerden we 5 oudere dames, drie gezinnen en twee alleenstaanden, waarvan één aangereikt door vzw CAD (Centrum Ambulante Diensten, een begeleidingsdienst voor personen met een lichte mentale beperking). Een tweekamerappartement werd toegewezen aan een alleenstaande moeder met twee tienerzonen (die dreigden dakloos te worden) en het appartement dat bedoeld was voor twee personen zonder familiale band werd toegewezen aan een thuisloze oudere dame, wiens dochter uit het buitenland bij haar zou intrekken.

Uiteindelijk zijn alle woningen toegewezen aan mensen met een precaire woonsituatie. Op één na hebben ze allemaal Afrikaanse roots, want er woont ook een Syrisch gezin met vijf kinderen.

Na de selectie van de kandidaten begeleiden we samen met LDC Cosmos en De Overmolen de bewoners met als doel het gemeenschappelijk leven op gang te trekken. We doen dit tijdens participatieve ateliers waarbij vooral de bewoners de agenda bepalen.

luc.lampaert@kenniscentrumwwz.be
+32 475 39 08 72

Luc is mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, o.a. het project Samenhuizen en het solidair woonproject Casa Viva. Hij houdt de vinger aan de pols in Brussel aangaande collectieve projecten en weet als geen ander waar de beperkingen en opportuniteiten liggen. Je kan bij hem terecht voor informatie en inspiratie, en op eenvoudige vraag komt hij het thema voor jouw organisatie of doelpubliek toelichten.