U bent hier

Nieuws rond vrijwilligerswerk

Primaire tabs

Schrijf jouw organisatie in voor de vrijwilligersmarkt

vrijdag, 15 maart, 2024 - 16:40Zoek jij vrijwilligers?

Neem met je organisatie deel aan de vrijwilligersmarkt. Op onze markt brengen we kandidaat-vrijwilligers en organisaties samen voor een eerste kennismaking bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Deze vrijwilligersmarkt focust op toegankelijk vrijwilligerswerk voor nieuwkomers en anderstaligen die Nederlands leren.

Voor wie:

Organisaties die nieuwe vrijwilligers zoeken en tijd en moeite willen steken in versterking van hun vrijwilligers. Deelname is gratis maar let op, de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch:

Donderdag 7 november 2024: 10u tot 12u | online voorbereidende vorming | ZOOM Vormingsmoment voor de vrijwilligersorganisaties die deel nemen...Lees meer

Week van de vrijwilliger 2024: nomineer jouw vrijwilliger en win een paneel in onze vrijwilligersexpo!

woensdag, 31 januari, 2024 - 14:48

Wil jij jouw vrijwilligers bedanken? Wil je je organisatie of vereniging promoten? Nog meer vrijwilligers aantrekken?

De week van de vrijwilliger 2024 is in aantocht. Dit jaar loopt die van 2 t.e.m. 10 maart. Dat is de ideale periode om jouw vrijwilligers éxtra te bedanken. Weet je al hoe? Deel een uniek vrijwilligersverhaal en maak kans op een paneel in onze reizende expo! Bonus: de professionele foto’s + een mooi verhaal om te delen met je achterban krijg je er zomaar bij.

Nomineren kon t.e.m. 15 maart 2024. Op 20 maart maken we de winnaars...Lees meer

Expo 'vrijwilligers in Brussel' bij VGC

dinsdag, 28 november, 2023 - 12:59

Wie op bezoek gaat bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kan in de inkomhal kleurrijke en intieme portretten ontdekken van vrijwilligers in Brussel. Elk met een persoonlijk verhaal en unieke kijk op wat iemand drijft om vrijwilligerswerk te doen. De motivatie hiervoor verschilt bij elke vrijwilliger. Maar iedereen beschouwt het als een verrijking van zichzelf. Vrijwilligerswerk binnen een Brusselse context maakt het nog een tikkeltje bonter.

De portretten werden gerealiseerd door de vrijwilligers van het redactieteam van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel .

Wanneer: 28 november 2023 tot 15 december 2023...Lees meer

Vrijwilligerswerk met minderjarigen: wat als iemand geen uittreksel uit het stafregister kan voorleggen?  

woensdag, 18 oktober, 2023 - 14:41Vrijwilligerswerk met minderjarigen

Het is sinds februari 2023 in bepaalde sectoren verplicht een model artikel 596.2 (minderjarigenmodel) voor te leggen als je vrijwilligerswerk wil doen met als doelgroep minderjarigen. Als de vrijwilliger ingeschreven is in het rijksregister bij een gemeente, kan hij een minderjarigenmodel aanvragen in zijn gemeente. Meer informatie: Decreet Uittreksel Strafregister - Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (vlaanderenvrijwilligt.be)

Kan een asielzoeker of erkende vluchteling ook een minderjarigenmodel aanvragen?

Iedereen met een geldig verblijfsdocument (vb. E-ID kaart, A kaart, B kaart, ...) en verzoekers tot internationale bescherming (asielzoekers) zijn in principe ingeschreven in het rijksregister bij...Lees meer

Belastingvrije vrijwilligersvergoedingen, ook voor de VZW onderworpen aan de vennootschapsbelasting?

vrijdag, 26 mei, 2023 - 09:23

Belastingvrije vrijwilligersvergoedingen, ook voor de VZW onderworpen aan de vennootschapsbelasting?

Sinds het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) mogen VZW's onbeperkt commerciële activiteiten ontplooien ter verwezenlijking van hun belangeloos doel, en dus niet langer enkel ten bijkomstige titel. Een VZW kan m.a.w. handelen met een “ winst-oogmerk ”, maar mag deze winst in geen geval uitkeren, rechtstreeks noch onrechtstreeks (= het “ winstuikteringsverbod ”). Op vlak van de fiscaliteit is met de komst van het WVV op dit punt evenwel niets gewijzigd. De fiscus hanteert dus wel nog het criterium van “bijkomstigheid” om te...Lees meer

Schrijf jouw organisatie in voor de vrijwilligersmarkt op 23 november 2023

vrijdag, 12 mei, 2023 - 12:25We zijn volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk. Probeer volgend jaar zeker opnieuw. Zoek jij vrijwilligers? Neem met je organisatie deel aan de vrijwilligersmarkt. Op onze markt brengen we kandidaat-vrijwilligers en organisaties samen voor een eerste kennismaking bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Deze vrijwilligersmarkt focust op toegankelijk vrijwilligerswerk voor nieuwkomers en anderstaligen die Nederlands leren. Voor wie:

Organisaties die nieuwe vrijwilligers zoeken en tijd en moeite willen steken in versterking van hun vrijwilligers. Deelname is gratis maar let op, de plaatsen zijn beperkt.

Praktisch:

Donderdag 9 november 2023: 10u tot 12u |...Lees meer

Gehandicapten en Solidariteit vzw > begeleider op vakantie in Frankrijk

vrijdag, 8 april, 2022 - 15:56

Op 14 mei vertrekt Gehandicapten en Solidariteit vzw met een groep volwassen personen voor een weekje met de bus naar Frankrijk . Zij zijn hiervoor dringend op zoek naar één vrijwilliger om met hen mee te gaan.

Gehandicapten en Solidariteit vzw zoek een vrijwilliger die zich wil inzetten voor mensen met een handicap. Ben jij iemand die graag verantwoordelijkheid neemt, aandacht heeft voor alle deelnemers en ondersteunt waar nodig. Spreek je Nederlands? Dan ben je de ideale persoon. Je staat er nooit alleen voor, andere vrijwilligers en begeleiders zijn mee op stap. Je bezorgt de deelnemers een...Lees meer

Organiseer jij een activiteit deze zomer? Stuur je oproep voor vrijwilligers naar ons

maandag, 21 maart, 2022 - 14:30Organiseert jouw organisatie deze zomer een activiteit zoals een feest, vakantie, festival, kamp, pop-up of dergelijke? Zoek je hiervoor vrijwilligers die willen een handje toesteken? Wij kunnen jou helpen en je oproep voor vrijwilligers promoten op onze zomerlijst. (zomerperiode = juni, juli, augustus, september)

Stuur je oproep naar ons Wij promoten je oproep op onze website in de overzichtspagina en maken extra promotie op onze Facebookpagina . We sturen de oproep ook door naar iedereen die zich...Lees meer

5 jaar Kenniscentrum WWZ in 100 seconden: vrijwilligerswerk

woensdag, 26 januari, 2022 - 11:52

Hoera, Kenniscentrum WWZ blaast dit jaar 5 kaarsjes uit! Om dat te vieren trakteren we jullie dit jaar op enkele verhalen uit de Brusselse zorg- en welzijnssector waar we een impact konden realiseren. En dat in telkens 100 seconden!

Het eerste verhaal in de reeks: vrijwilligerswerk! Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel maakt deel uit van het Kenniscentrum WWZ en geeft vormingen op maat aan organisaties die met vrijwilligers werken.

Bernadette Rutjes van Gipso volgde een vorming op maat over vrijwilligerswerving en de vrijwilligerswetgeving en vertelt wat ze aan de vorming heeft gehad. Gipso vzw...Lees meer

Kenniscentrum WWZ blaast 5 kaarsjes uit!

dinsdag, 25 januari, 2022 - 15:45

Hiep hiep hoera! 2022 is een vreugdig feestjaar, want onze organisatie bestaat 5 jaar. In januari 2017 zag Kenniscentrum WWZ het levenslicht na de fusie van de Brusselse Welzijns- en gezondheidsRaad, het Kenniscentrum Woonzorg en het Brusselse steunpunt vrijwilligerswerk Het Punt.

Een vijfjarig jubileum wordt ook weleens een houten of blikken jubileum genoemd. Maar welke naam je het ook geeft, al 5 jaar lang staat Kenniscentrum WWZ elke dag klaar voor de Brusselse zorg- en welzijnssector.

Zo hadden we onder meer het genoegen om tal van organisaties te ondersteunen in hun werking, begeleidden we...Lees meer