U bent hier

De Harmonie

Aanspreekpunt 

Jeroen Dries

Jeroen.dries@kenniscentrumwwz.be
+32 (0)2 211 02 43

Jeroen is onze creatieve architect in huis. Hij ontwikkelt nieuwe (woonzorg-)projecten. Binnen het kader van regelgevingen en subsidies puzzelt hij samen met partners om visie, functies, ontwerp en financiering op elkaar af te stemmen. Wil je een (erkend) woonzorgproject ontwikkelen dan is Jeroen de geknipte persoon om jou hierin te begeleiden.

De Harmonie is het oudste lokaal dienstencentrum in Brussel (erkend in 1985). De thuisbasis van de werking was een oude veilingzaal, waar omwille van de brandveiligheid enkel het gelijkvloers gebruikt kon worden. Het gebouw was ook slecht geïsoleerd en niet geschikt om de werking verder uit te bouwen. Daarom werd in 2012 beslist om een nieuwbouw te realiseren. In samenwerking met het Kenniscentrum werd het plan opgevat om bovenop het dienstencentrum negen woningen voor ouderen te voorzien, waarvan één groepswoning voor drie personen.

Zo lang mogelijk thuis
De Harmonie helpt ouderen en zorgbehoevenden uit de wijk om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er is een uitgebreid aanbod aan diensten voor vervoer, boodschappen, klusjes, enzovoort, en elke middag trekt het restaurant veel bezoekers. De Harmonie is de ideale plek voor sociaal contact. In het nieuwe gebouw komen veel open ruimtes, om zo de interactie tussen mensen nog te bevorderen.

Vijf jaar voorbereiding

  • Op relatief korte tijd stond een mooi plan in de steigers voor een nieuwbouw, met aandacht voor zorgbehoevenden.
  • De plannen voor de nieuwbouw werden nagekeken door het Toegankelijkheidsbureau.
  • De stad verleent erfpacht tot 2090. Er werd gezocht naar een investeerder die de woningen betaalbaar wil verhuren aan 65-plussers en zorgbehoevende ouderen.
  • De bouwvergunning werd in juli 2013 ingediend, in september 2014 verkregen.  Doordat de goedkeuring van de VIPA-subsidies op zich lieten wachten, starten de werken pas in 2017.
Antwerpsesteenweg 24, 1000 Brussel